http://bgvoice.com/public/files/gallery/909.jpg

Броят на загиналите при опостушителното торнадо в американския щат Оклахома e 24, съобщиха световните агенции, коригирайки първоначалните данни за над 90 жертви на разразилата се стихия.

Ръководителката на съдебномедицинската служба на града Ейми Елиът съобщи, че данните за повече жертви може би се дължат на това, че за някои смъртни смъртни случаи е било съобщено два пъти.

Цареше голям хаос, каза Елиът. Тя допълни обаче, че е възможно изпод развалините да бъдат извадени още тела.

Сред загиналите са и най-малко 9 деца, повечето от които са намерили смъртта си под отломките на начално училище в град Мур, което бе връхлетяно от стихията. Смята се, че около 75 деца са се намирали в учебното заведение, когато то е било пометено от страховитото торнадо, скоростта на чиито съпътстващи ветрове е достигнала 320 км/ч.

Най-силно е пострадало предградието Мур на Оклахома сити с население 55 хиляди души. В болница са настанени повече от 230 ранени. Някои от пациентите са в критично състояние.

Торнадото е класифицирано от втората най-силна степен EF4, като най-силната е EF5.

"Мислехме, че сме умрели защото бяхме в мазето. Заключихме вратата, когато видяхме торнадото да идва. Но то започна да става все по-шумно и след това я разби. Стъкла и трески почнаха да падат върху нас и ние си помислихме, че това е краят", разказва Рики Стовър, един от оцелелите.

Той видял през разбитата врата на мазето си как торнадото помита къщата на съседите.Президентът Обама обяви районите на Оклахома, пострадали от разрушителното торнадо, за зона на стихийно бедствие.

Бурята срина две училища в предградието. В едното 75 деца са били в клас. Десетки от тях вече не са между живите. „Децата бяха съборени. Отидохме да ги потърсим, но вратите бяха заключени и не можахме. Трудно беше да намерим транспорт до училището", разказва жена.

"Нямам думи. Как се случи това? Защо стана така", казва Норма Батиста. "какво ще обясним после на децата си? Например, че всички са мъртви".

В един магазин майка опитала да защити себе си и бебето си като се скрили във фризер, но торнадото сринало сградата върху тях. Тялото на жената и 7-месечното кърмаче били намерени под руините.

Жителите на градчето не могат още да възприемат апокалиптичната картина около тях. Репортер на местна телевизия ги сравни израженията на лицата им с това на зомбита.

 

Целта на мярката е да федералното правителство да може да окаже помощ на тежко пострадалите от преминаването на мощни бури торнадо в неделя и понеделник райони.

Обама е наредил предоставянето на федерална помощ в добавка към възстановителните дейности на местно и щатско равнище.

Метеоролозите предупредиха местните жители да се скрият под земята, за да се спасят от директния удар на торнадото. „Унищожи всичко. Много къщи вдигна във въздуха. Силата на тази буря е просто откачена", каза изследователят на бури Спенсър Басоко.

Унищожени са стотици къщи и други сгради. Полицията е съобщила, че със земята е изравнено и основно училище в предградието Мур.

По пътя на торнадото може да е имало над 171 000 души. По-рано в понеделник и неделя над 50 бури-торнадо опустошиха Оклахома и Средния Запад на САЩ.

Разрушени домове има в Уичита - най-големия град на щата Канзас, и в предградията на Оклахома сити. Райони, северно от Дес Монес в щата Айова, също са ударени от торнадо. В резултат хиляди домове са останали без електричество.

Мегдувременно звездата на Оклахома Сити Тъндър Кевин Дюрант дари $ 1 млн. на Червения кръст за пострадалите от природната стихия. Дюрант не искал да се създава излишен шум около решението му и сам предоставил парите на хората, които помагат в нужда. Преди броени часове лидерът на гръмотевиците написа в своя профил в социалната мрежа Twitter "Да се помолим за жертвите на торнадото, което премина през Оклахома."

Най-разрушителните бури торнадо в САЩ:

- 18 март 1925 г. в щатите Мисури, Илинойс и Индиана - 695 загинали
- 5 април 1936 г. в Тупело, Мисисипи - 216 загинали
- 6 април 1936 г. в Гейнсвил, Джорджия - 203 загинали
- 9 април 1936 г. в Удуорд, Оклахома - 181 загинали
- 22 май 2011 г. в Джоплин, Мисури - 158 загинали
- 24 април 1908 г. в Амит, Луизиана, и Първис, Мисисипи - 143 загинали
- 8 юни 1953 г. във Флинт, Мичиган - 116 загинали
- 11 май 1953 г. в Уейко, Тексас - 114 загинали
- 18 май 1902 г. в Голиад, Тексас - 114 загинали
- 23 март 1913 г. в Омаха, Небраска - 103 загинали