Лекари казват, че ударите с глава може да доведат до мозъчни травми, които може да са фатални

Излязоха нови данни, че европейският футбол може да е точно толкова опасен за здравето на децата ви, колкото и американският. И не става дума за изкълчване на глезени и чупене на кости на краката.

През 2012 г. 29-годишният Патрик Гранджи умира. Той играе европейски футбол или soccer, както го наричат в САЩ, на университетско ниво и като резерва на „Чикаго Файър". Отне доста време на лекарите да открият от какво точно е починал младежът, но след две години най-накрая му поставиха диагноза. Патрик бил жертва на болест, засягаща предната част на мозъка, наречена CTE. Състояние, което поразява много често състезателите по американски футбол.

         Заболяването се формира, след като определен тип протеин, наречен тау, изтече от клетките на предната част на мозъка и покрие важни неврологични пътища, контролиращи паметта, ориентацията и страха. Това може да бъде причинено от продължителни удари по главата и лекарите установиха, че е много вероятно честите игри с глава на Патрик по време на мачовете да са причинили заболяването. Той е първият футболист, получил подобна диагноза. Тя беше обявена едва миналата седмица, но накара много родители в страната да се замислят дали децата им, трениращи футбол, са в безопасност, когато излизат на терена. Треньорът по футбол Атанас Аршинков от Чикаго казва, че това е просто част от спорта. „Да, футболът е контактен спорт и често се случват наранявания, особено когато при игра без топка има сблъсък - тогава се получават доста тежки наранявания, но всеки спорт си има рискове."

Повечето рискове обаче всеки свързва с наранявания на кости, връзки или сухожилия. След диагнозата на Патрик бяха направени изследвания за играта с глава във футбола. Експертите откриха, че средно всеки участник играе с глава около 12 пъти в един мач, като

топката може да развие скорост до 80 км/ч

„Играта с глава на деца под 14-годиншна възраст не трябва да бъде позволена", смята майката на починалия Патрик, Мишел Гранджи.

Това не е само нейно мнение. Тъй като човешкият мозък не е развит напълно преди 25-годишна възраст, експертите строго препоръчват децата да не играят с глава, докато не навършат поне 14 години. „Родителите са малко по-скептично настроени, но и те, както и децата осъзнават този риск и го приемат", каза още Атанас Аршинков.

Засега обаче американският футбол си остава най-опасният спорт в страната и заедно с бокса са най-често свързаните със заболяванията на мозъка. Но заради най-новите изследвания експертите започват да твърдят, че почти всеки спорт е рисков за развитието на CTE.

Но изглежда, че въпреки опасностите българите си оставаме верни фенове на европейския футбол. „И децата, и родителите преодоляват този момент и с удоволствие посещават тренировките", казва Аршинков.