Протестна вълна назрява сред ученици във Великобритания. Това се случва само месец след като учителите в страната блокираха училищата с искания за по-високо заплащане.

Учениците са недоволни от забрана да посещават тоалетна

по време на час, от проверки дали си навиват полите, за да станат по-къси и от въвеждането на унисекс санитарни помещения. Някои са ядосани от промяна в политиката за училищните униформи.

Акциите в някои учебни заведения прераснаха във вандализъм с хвърляне на кошчета за боклук и маси, пише NOVA.

Протестите се организират основно в социалната мрежа "TikTok". Някои от клиповете имат хиляди гледания. Най-изненадващото обаче е, че са силно подкрепяни и от много родители, което кара учителите да се притесняват, че могат да се превърнат в масово и застрашаващо обществения ред недоволство.

Специалисти на Острова казват, че вълната от протести идва на фона на голямо недоволство сред младите британци, че житейската им перспектива се изкривява от образователната система.

@softballslugger It’s so hard to be a student at a high school with administrators who sweep everything under the rug. Today was powerful and I’m so glad our voices got the opportunity to be heard. Never be afraid to speak up and please always ask for help when you need it. Someone will help you, so please reach out if you ever need it. You all are so loved and YOU MATTER!! ❤️ #thisisamerica #schoolprotest #youmatter ♬ Childish Gambino - This Is America / Post Malone - Congratulations - carneyval

 

TikTok-протестите тръгнаха училища в графствата Хемпшир, Есекс, Ланкашир, Корнуол, Северен Йоркшир, и Линкълншир. И сега се разпространяват. В някои случаи се наложила намеса на полицията в ученически бунтове - в училище в Северен Йоркшир, което започвало да заключва тоалетните по време на час, учениците започнали да трошат чинове и да палят. 

Видеоклипове на ученици, увреждащи училищната собственост и призоваващи други ученици да се присъединят, циркулират в социалните медии. Коментарите към тези видеоклипове имат повече ученици, които питат как биха могли да проведат подобни демонстрации на фона на нарастващия страх от намеса на силите за сигурност.

Наблюдатели на Острова се притесняват, че протеста на учителите подхранва протеста на учениците и всичко може да ескалира още повече. 

@prestonx.7 #fyp #sklprotest #skirtprotest #ukschool #schoolprotest #uk #warrinerschool ♬ Is Ya Ready - Kay Flock