Инженерите на Масачузетския технологичен институт разработват по-сигурна анонимна мрежа, която да гарантира неприкосновеността на потребителя в интернет. Те смятат, че тяхната алтернатива е по-добра и сигурна дори и от популярната мрежа Tor.

Tor е използвана от мнозина, за да не бъдат проследявани лесно в интернет, и е своеобразен вход за т.нар. дълбок интернет, който не се открива от търсачките и е популярно място дори и за търговия с оръжия, наркотици и много други (не)легални стоки. Tor обаче не е чак толкова сигурен и защитите му могат да се пробият.

Алтернативата на учените се казва Riffle. Тя използва смесица от няколко подхода за криптиране и анонимизиране на информацията. Riffle криптира съобщенията и след това всеки път използва различен сървър за техния пренос. Освен това се променя и ключът за декриптиране и разпределяне между сървърите. Така дори и в Riffle да остане само един сигурен сървър, а всички останали да са компрометирани, трафикът пак няма да може да бъде декриптиран и проследен.

Използването на множество сървъри прави и трансфера много по-ефикасен, защото не ги натоварва. Това пък ще мотивира повече потребители да използват Riffle и да позволят той да разчита на компютъра им и като сървър, което допълнително ще увеличи мрежата, нейната ефикасност и сигурност, надяват се специалистите.

Все пак все още има доста работа по Riffle, преди тя да бъде готова за широка употреба. Учените не се наемат със срок, защото първо искат да усъвършенстват технологията достатъчно, преди да я направят достъпна за всички.