сн. Facebook

Рецидивистът Илиян Здравков уби 23-годишната Вероника във Велико Търново, докато чакал влака за Горна Оряховица, твърди МВР. Според властите във фаталния 28 февруари циганинът отишъл на жп гарата, където в 19,22 ч по разписание трябвало да тръгне пътническата композиция. Преди това си търсил работа във Велико Търново. Докато се шляел по перона, видял 23-годишната студентка, която напуснала работното си място в мебелния магазин на 200 м от гарата около 18,50 ч. Щом забелязал, че момичето пресича линиите и се отправя към града по пустата и неосветена пътека, му хрумнало да я обере. Проследил я през моста на река Янтра и на около 15 метра вляво от него я цапардосал по главата с носената у него тесла, твърдят от полицията. Продължил да нанася удари, докато Вероника спряла да мърда. После завлякъл тялото в реката, прибрал оръжието, дамската чанта и мобилния телефон и времето дори му стигнало да се метне във влака към Горна Оряховица. Той пристига по разписание в 19,37 ч в крайната гара.

В 19,42 ч Илиян вече опитвал да използва дебитната карта на жертвата си на банкомата в гаровата сграда, макар че не знаел пинкода. Данните от системата „Борика" обаче били получени в МВР едва на 5 март около 16 ч. Трябвало разкриване на банкова тайна, обясни шефът на ОД на МВР във Велико Търново Илиян Личев. „Всъщност сигналът за изчезването на Вероника е подаден на 1 март и е започнало
 издирване, когато тя вече е била мъртва. Т.е. не е имала никакъв шанс, дори и ние да сме имали късмета да изясним по-рано фактите и обстоятелствата", каза Светлозар Лазаров, който тези дни бе принуден да подаде оставка, след като неформални организации го обвиниха във връзки с Делян Пеевски.

От МВР твърдят, че 40-годишният рецидивист е направил пълни самопризнания, обяснил, че не знае защо е продължил да я удря. „Голяма беля стана", казвал той пред униформените. Твърдял, че от чантата на Вероника е взел едва 25 лева. Разкайвал се и поискал да съдейства на разследването. Разпитан е пред съдия и предстои с него да се извърши следствен експеримент. В постройката край гара Разпределителна в Горна Оряховица, обитавана от семейството на брат му, при когото се криел, са намерени вещи на жертвата.

В петък водолази извадиха оръжието на престъплението и чантата на Вероника. От полицията казват, че Илиян сам посочил къде ги е метнал в реката от моста край с. Първомайци.

„Събрани са достатъчно доказателства, които уличават Илиян Здравков като извършител на убийството на Вероника.

На рецидивиста е повдигнато обвинение за грабеж с последвало убийство, квалифицирано по чл. 199, ал. 2, т. 2 от НК", каза наблюдаващият прокурор Цани Попов. По думите му наказанието, предвидено по закон за такова престъпление, е доживотен затвор без право на замяна.

40-годишният Илиян Здравков е обявен за общодържавно издирване на 25 февруари, три дни преди да нападне Вероника, след като не бил открит, за да
бъде пратен да излежава поредно наказание от година и 4 месеца затвор. Присъдата за кражба в условия на опасен рецидив на Районния съд в Казанлък е влязла в сила на 29 януари.

„Има стандартни процедури, когато някой е обявен за общодържавно издирване. Проверени са редица места, адресът на Здравков в Полски Тръмбеш и адреси на близки и познати в региона. Установено е, че от 25 февруари до извършване на престъплението на 28-и мъжът е бил при жена си в Мъглиж", каза шефът на търновската полиция.

Присъдата му е за кражба на хранителни стоки за 557 лева от магазин в Мъглиж между 1 август и 12 септември 2012 г. Наказанието е потвърдено и от окръжния съд в Стара Загора, делото е било на 17 декември м.г. По това време Здравков все още е излежавал предишна присъда в ловешкия затвор. Затова магистратите му наложили мярка за неотклонение „подписка". Обаче когато излиза от ловешкия затвор, следите му се губят.

Илиян имал 5 деца от една жена, но всички били по социални домове. „Той не пребивава на едно и също място. Него нищо не го задържа някъде", разказват хора, които го познават. Здравков има 6 присъди, влезли в сила. Повече от 15 години от живота си е прекарал зад решетките. Първата му присъда е от 1993 г., когато още като непълнолетен извършил грабеж, придружен с убийство в Русенско. Със съучастник влезли да крадат в жилище, но стопанинът ги усетил. Тогава го умъртвили. Илиян бил пратен в затвора за 10 години. Докато изтърпявал това наказание в затвора Белене, успял да избяга. Бил пипнат и му лепнали още 3 години. След това имал още 4 влезли в сила присъди за кражби в условия на опасен рецидив.
„Добре познава института на съкратеното съдебно следствие и е предпочитал да се възползва от него. Така наказанията му са до 1 година затвор", обясниха прокурори. След последната излязъл през януари т.г. Между влизанията си в пандиза е извършил и грабежа на момиче в Горна Оряховица през юни м.г. За това престъпление окръжният съд му даде 4 години лишаване от свобода, а апелативният потвърди. Наказанието не е окончателно, тъй като Здравков обжалва. Делото му във ВКС е насрочено за 24 април.

Защо при такова дебело досие прокурорът не е поискал Илиян да чака правосъдие в ареста, отговор не бе даден. „Очаквах този въпрос, но наистина не мога да ви отговоря, тъй като не съм наблюдаващ прокурор по това дело, за което ме питате. Мога да ви отговоря само на въпроси по настоящото дело, за което сме тук", обясни наблюдаващият сегашното убийство прокурор Цани Попов.

Явно разминаването е станало след излизането на Илиян от ловешкия затвор, обясниха юристи от Стара Загора. Според тях мярката на Илиян „подписка" можела да бъде заменена в задържане под стража само ако осъденият е променил постоянния си адрес, без да уведоми властите. Както всъщност е станало. Поне този път Илиян Здравков ще бъде задържан, и то вероятно завинаги.