"Съжалявам са случилото си. Не съм искал да стане така. Извинявам се на всички, също и на моето семейство. Не съм карал след употребата на алкохол и наркотици". Това заяви Димитър Любенов, шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното шосе в София на влизане в съдебната зала. Както е известно, един човек загина при тежка катастрофа на Околовръстното шосе в София в ранните часове на 25 септември.

Спортен автомобил е блъснала движещия се пред него автомобил и той се е ударил в една от колоните на мост в близост до голям търговски център.

Съдът гледа мярката за неотклонение на 39-годишния мъж.

В съдебната зала стана ясно, че той е карал със 195 км/час, а ограничението по артерията е 80 км/час. Любенов каза в залата, че се е притекъл на помощ на пострадалите и добави, че е бил зашеметен и в шок, но опитал да помогне. След което той се разплака пред съдията. „Налице са всички основания да считаме, че престъплението е извършено с умисъл”, заяви прокурор Александър Лозанов. По обвинението, което ще му бъде повдигнато, го грозят от 10 до 20 години затвор, заяви още прокурорът.

Решението на съда може да бъде обжалвано в 3-дневен срок.

Любенов и адвокатът му искат по-лека мярка за неотклонение - домашен арест. Катастрофата стана в неделя сутринта. При нея загина френски гражданин, а други двама са в болница - французойка и българин. Вчера експертизата установи, че той е бил дрогиран с кокаин и пиян с 1,7 промила в кръвта. Малко-по късно се оказа, че той е с 28 провинения на пътя.