Мелиад Фара (вляво) и Хасан ел Хадж Хасан

Българската прокуратура повдигна обвинения срещу канадския гражданин Хасан ел Хадж Хасан и австралиеца Мелиад Фара за атентата на летището в „Сарафово" на 18 юли 2012 г. 27-годишният Хасан ел Хадж Хасан е роден на 22 март 1988 г. в Ливан, а 35-годишният Фара - на 5 ноември 1980 г. в Австралия. Те са пуснати за международно издирване от Интерпол - данни за двамата са публикувани в сайта на международната организация. Посочват се две основания за издирването им - тероризъм и документни престъпления. Повдигнати са им обвинения, предстои те да се прецизират, потвърди шефът на апелативната прокуратура в Бургас Любомир Петров. Той обясни, че прокуратурата е пуснала поръчки до Австралия и Канада, но властите там не са намерили Фара и Хасан. Запознати твърдят, че няма и да ги намерят. Още през 2012 г. лица, близки до израелското разузнаване МОСАД, съобщиха на българските власти, че двамата атентатори са били изтеглени в Ливан и са под закрилата на терористичната групировка „Хизбула". МОСАД знае дори точните им адреси, което бе намек, че ако в близко бъдеще те не бъдат задържани и вкарани в съда, спецслужбите на Израел ще се разправят с тях по обичайния начин. МОСАД има навик да ликвидира терористи, независимо къде се намират, ако законът не успява да протегне ръце към тях.

Основното обвинение срещу двамата е по чл. 108, алинея „а" от Наказателния кодекс на България за тероризъм, убийство на 6 души и опит за убийство на други близо 30 пътници от автобуса. При прецизирането ще бъдат добавени и по-дребните провинения като повреждане на чужда собственост. Предстои обвиненията да им бъдат предявени заедно с всички материали по делото по реда на задочното производство, т.е. в тяхно отсъствие, но пред адвокати, които ще ги представляват по време на процеса. Очаква се разследването да приключи в началото на февруари.

На 18 юли 2012 г. мощна бомба избухна в автобус пред терминала за пристигащи пътници на бургаското летище. Загинаха 1 българин - 36-годишният шофьор Мустафа Кьосов, и гражданите на Израел Амир Менаше, Ицик Коленги, Маор Харуш, Елиор Приес, Кошава Шрики. При взрива загина и прекият извършител на атентата, за когото веднага след това се разбра, че е пребивавал в България с фалшива самоличност - Жак Филип Мартен. През 2014 г. от ДАНС и прокуратурата съобщиха истинското му име - Мохамад Хасан ел Хюсеини, роден в Ливан на 27 май 1989 г.

Имената на съучастниците му, които сега са обвинени, МВР разкри за първи път през 2013 г. Те също са пребивавали в България с фалшиви самоличности. Фара е използвал документи с името Браян Джеремая Джеймисън, а Хасан - на Ралф Уилям Рико.

Засега прокуратурата продължава да не подвежда под отговорност двама жители на Поморие. Имената им са Афродита и Иван. Вторият в миналото е бил полицай. Те притежават рент-а-кар къща и са едни от първите хора, които не просто са видели един от атентаторите очи в очи, но дори са го заподозрели, че е съмнителен. Но не са подали сигнал в полицията. Така можеха да предотвратят атентата и да спасят толкова много животи. Афродита и Иван още седмица преди атентата разкрили, че терористът е с фалшиви документи за самоличност. Той поискал да наеме кола от тях с фалшивата си шофьорска книжка, но Афродита и бившият полицай Иван го разобличили. Пуснали книжката на скенер, видели, че е фалшива и отказали да му дадат кола. Но си затраяли. Те разказаха всичко това едва след атентата пред камерите на телевизиите в опит да натрупат евтина слава.