Президентът на САЩ Джо Байдън бе приет като голям приятел на Канада от канадския премиер Джъстин Трюдо в сградата на канадския парламент в Отава за двустранна среща на върха, предадоха световните агенции. Двамата ще говорят по теми, най-важни от които са икономиката, имиграцията и отбраната.

"За мен е голямо удоволствие да посрещна тук един голям приятел", каза Трюдо преди началото на срещата.

"Понякога ние имаме разногласия, но нямаме никакво фундаментално различие относно демократичните ценности, които са общи за нас", каза от своя страна Байдън.

При пристигането си в сградата на парламента той получи от Трюдо като подарък шоколад, изработен от семейството на сирийски бежанци в Канада.

По-късно в петък Байдън ще говори пред канадския парламент, а после ще даде пресконференция. Президентът на САЩ не можа да направи пътуване до Канада веднага след встъпването си в длъжност през 2021 г. заради коронавирусната пандемия.

Две важни споразумения изглежда бяха договорени още преди Байдън да отпътува от Вашингтон. Според американски и канадски официални представители Канада ще ускори сроковете за военно модернизиране на Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана (НОРАД), а двете страни са постигнали споразумение за актуализиране на правилата за мигрантите, търсещи убежище. Като част от споразумението се очаква Канада да обяви, че на 15 000 мигранти от Западното полукълбо ще бъдат предоставени възможности за кандидатстване за влизане в страната.

Миналата година Канада обяви, че ще инвестира 3,8 млрд. долара (4,9 млрд. канадски долара) през следващите шест години за модернизиране на радарните системи на НОРАД и още милиарди години по-късно, но Дейвид Коен, посланикът на САЩ в Канада, заяви, че сегашният климат на заплахи изисква по-ранни инвестиции.