Тригодишно момиченце, застреляно от полицията по време на проверка на пътя, почина от раните си, съобщиха официални лица, в случай, който предизвика възмущението на президента Луис Инасио Лула да Силва, предаде АФП.

Момиченцето, Хелоиса дос Сантос Силва, почина в събота сутринта от сърдечно-дихателен арест, след като прекара девет дни в болница с огнестрелни рани, съобщиха от здравния отдел на град Дуке де Каксиас, близо до Рио де Жанейро, където се лекуваше.

Роднини и свидетели разказват пред разследващите, че тя и семейството ѝ се прибирали вкъщи на 7 септември, когато федералната пътна полиция им подала сигнал да спрат, след което открила огън по колата им, като улучила момичето във врата и рамото.

Според федералните прокурори, които в петък поискаха ареста на тримата замесени полицаи, бащата на момичето е казал на следователите, че е спрял колата, когато полицията е открила огън.

Полицаите заявили, че са преследвали автомобила, защото е бил регистриран като откраднат.

Според съобщения в бразилските медии полицаят, който е произвел изстрелите, е казал на следователите, че е чул стрелба и е смятал, че тя идва от колата.

Семейството и свидетелите отричат да е имало други изстрели освен тези на полицията.

Прокурорите са поискали федералната полиция да проведе разследване.

Лула осъди стрелбата в съобщение в X. Момичето "умря от изстрели, произведени от тези, които трябва да защитават хората", каза той.

"Това просто не може да се случва."

Насилието с огнестрелни оръжия и полицейските убийства са повтарящи се трагедии в Бразилия.

По данни на групата за наблюдение "Фого Крузадо" Силва е осмото дете, застреляно тази година в столичния район на Рио де Жанейро - три от тях при полицейски операции.