Старото ръководство на храма прекратява работната виза на отец Петко, въпреки че членовете на църквата искат да го спонсорират за зелена карта

Българските църкви в Лос Анджелис, Сан Диего и Ориндж каунти останаха без свещеник точно преди Рождество Христово, след като отец Петко изненадващо си замина за България в началото на седмицата.  Той стана жертва на битката между двете настоятелства в храма "Свети Георги" в Лос Анджелис. Оказва се, че старото църковно настоятелство с председател Десислава Митова е прекратило работната виза на свещеника пред имиграционните власти и той е бил принуден да напусне САЩ заедно със семейството си. "Членовете на църквата са решили да му подадат петиция за зелена карта и няколко членове, които нямат право да се представят за ръководство, подават този сигнал към имиграционните.  Това е беззаконие, престъпление е това нещо", възмутен  е епископ Даниил - вторият човек в българската епархия на БПЦ в САЩ. Сега оттам търсят възможности кой да замести отец Петко, за да има служби в навечерието на Рождество Христово.

Обвиненията за неправомерни действия към старото ръководство обаче не спират с визата на отец Петко. Според църковни членове Десислава Митова успяла

неправомерно да източи парите от сметката на "Св. Георги"

Според тях Митова сложила чрез манипулация на документи 82-годишната Седефка Йотова за президент на църквата "Св. Георги" и така успели в средата на септември да изтеглят над 66 хиляди долара от сметката. "Баба Седефка ми разказа, че Десислава Митова я повикала в банката уж за свидетел. Там й връчила документ, че била избрана за президент", разказва изпълняващият длъжността президент на храма Николай Колев. Той замени избрания през лятото Георги Марков, след като той се отказа от тази позиция. Именно в банката Митова и Йотова успяват да махнат името на Георги Марков от сметката на църквата и да изтеглят парите, обяснява Николай Колев.  Думите му са потвърдени и от епископ Даниил. " След като има настоятелство, което е в контрол и се разпорежда с делата на църквата, каква е другата опция - редно или нередно е някой да се представя или не за такъв, какъвто не е", пита риторично епископ Даниил.

"Не отричам, че съм затворила две CD сметки, а парите са прехвърлени в друга банка, в сметка на църквата, която контролирам аз, като председател на второто църковно настоятелство", обясни Седефка Йотова. Според нея другото ръководство е изтеглило 24 хиляди долара кеш от сметките на банката.

"Тъй като жената е на почтена възраст, опитахме с добро да я убедим да върне парите, но не. Затова в четвъртък отиваме в полицията, защото твърде много време й дадохме да размисли", казва и.д. президент на църквата Николай Колев. Избраното през лятото църковно настоятелство заявява готовността си да работи с властите и данъчните, за да се направи проверка на миналото на църквата и нон фор профит организацията, която я стопанисва. "Искаме пълна прозрачност, ежемесечно публикуване на финанси, не никога или годишно, както е било досега", казва Колев. Но приоритет номер едно им е да намерят български свещеник за предстоящите светли християнски празници - осмия за последните 4 години.

Две настоятелства спорят кое е легитимното в Л. А.

Раздорите в църквата "Св. Георги" започват в началото на тази година, когато възниква конфликт между Десислава Митова и епископ Даниил. Той е викарий на митрополит Йосиф, който отговаря за храмовете на БПЦ в САЩ, Канада и Австралия. Мнозина сочат тяхната намеса като причина за скандалите в "Св. Георги".

5262_300На 27 май 2015 г. митрополит Йосиф отлъчва от църквата Митова и Стоян Симов от старото ръководство. В писмото си той пише: „Поради аморални постъпки, несъвместими с християнската нравственост, станали известни пред българската общност в Лос Анджелис преди повече от година и за които до настоящия момент няма принесено покаяние, постановявам лишаване от Св. Тайни на лицата Десислава Митова и Стоян Симов в срок от една година." По този начин Йосиф смъква Десислава Митова от длъжността председател и Стоян Симов от длъжността касиер на църковното настоятелство и постановява, че всяко тяхно действие е „неправомерно и лишено от законова сила". По-надолу в писмото Йосиф разпорежда да се проведе годишно изборно събрание за ново църковно настоятелство. На изборите, които се провеждат на 11 юни, е избрано ново ръководство начело с Георги Марков, който впоследствие си подава оставката. Неговия пост се изпълнява от Николай Колев до следващото събарние през май 2016 г.

Старото настоятелство и някои изключени членове обаче смятат, че действията спрямо тях са неправомерни и наемат адвокат. Те свикват ново събрание на 30 август.  Новото ръководство обаче изпраща писма, че това е неправомерно. На този ден църквата остава затворена.

Събрание все пак има, а групата около епископ Данаил се събира на протест пред храма.