Робърт Ф. Кенеди-младши се готви да стане най-печелившият независим кандидат за президент от повече от две десетилетия. А служители на кампаниите на двете партии се опитват да предотвратят удара. 

Комбинацията от известното му име и широко разпространеното недоволство на гласоподавателите от двете вероятни основни партийни номинации го поставя в позиция да спечели най-големия дял от гласовете за независим кандидат, откакто Рос Перо събра почти 19% на изборите през 1992 г., коментира POLITICO.

Кенеди обяви, че ще се кандидатира като независим съвсем наскоро, затова няма много проучвания, които да тестват тройна надпревара с президента Джо Байдън и предшественика му Доналд Тръмп. Но през последните седмици две допитвания показаха, че той би получил 14% от гласовете, ако се изправи на изборите срещу двамата, като взема поравно от гласовете за тях. 

Резултатите на независимите кандидати могат да бъдат непредсказуеми, а позицията на Кенеди против ваксините му дава повече възможности 

да черпи от републиканците, 

отколкото от демократите, твърдят анализаторите. 

Не е ясно дали резултатът от това допитване представлява най-ниската, най-високата или средна точка от възможностите на Кенеди-младши да привлече гласове. Но той има финансовите ресурси, за да организира надеждна кампания. Подкрепя го комитетът American Values 2024, който се финансира предимно от консервативния донор Тимъти Мелън и милиардера Гавин де Бекер. Събраните средства до юни вече бяха $9.8 млн. 

Сумата все още е много по-малка, отколкото Байдън и Тръмп се очаква да похарчат, но богатите дарители на Кенеди биха могли да направят повече, за да намалят разстоянието през следващите месеци. 

Гласуването за независими кандидати има тенденция да се увеличава, когато 

двамата основни претенденти са непопулярни

През 2016 г. мнозинството от електората имаше резерви както към Тръмп, така и към Хилъри Клинтън. Тогава близо 6% от избирателите гласуваха за независим кандидат. Това не се повтори през 2020 г., когато гласоподавателите бяха по-доволни от Тръмп и Байдън, а гласуването за други кандидати спадна до по-малко от 2 процента. Но Тръмп и Байдън сега са колективно по-малко популярни, отколкото бяха Тръмп и Клинтън през 2016 г., така че гласуването за независима кандидатура може да скочи отново през следващата година. 

В проучване, публикувано миналата седмица от Echelon Insights, Кенеди привлича 16% от гласоподавателите, които твърдят, че са гласували за Байдън през 2020 г., в сравнение с малко по-малък брой, 10%, от избирателите на Тръмп. Като цяло Кенеди е подкрепен от 13% от демократите, 9% от републиканците и 23% от независимите при гласуването. 

Допитване на NBC News от миналия месец не пита конкретно за Кенеди, но показва равностойна надпревара между Байдън и Тръмп, в която поддръжниците на Тръмп са много по-ентусиазирани за своя кандидат. Само 38% от избралите Байдън казват, че изборът им е бил да го подкрепят, мнозинството – 58%, обясняват, че гласуването им е повече срещу Тръмп. Числата бяха обърнати сред избирателите на Тръмп: 56% казаха, че гласуват за него, докато 36% го избират, защото са против Байдън. 

Според анализаторите обаче Кенеди-младши все още 

вероятно е в подкрепа на кандидатурата на Байдън

Проучванията постоянно показват, че той е по-популярен сред републиканците, отколкото сред демократите, феномен, който се появи по време на злополучните първични избори на Кенеди срещу Байдън, тъй като кампанията постави дългогодишния скептицизъм на активиста относно ваксините в светлината на прожекторите. 

И докато проучването на Echelon Insights предполагаше, че Кенеди може да вземе повече от Байдън, проучване на Reuters/Ipsos, публикувано миналата седмица, беше основно огледален образ, като Кенеди привлича едва 9% от самоопределящите се демократи, 13% от републиканците и 24% от независимите. Това не е съществена разлика, но той може да има повече място за ръст сред републиканците: 59% от тях твърдят, че имат благоприятно мнение за Кенеди в проучването на Reuters/Ipsos, в сравнение с 40% от демократите. 

Така че, докато много от демократите може да не са ентусиазирани от кандидатурата на Байдън, то Кенеди все пак може да ги отдръпне да гласуват за завръщането на Тръмп в Белия дом.