Водачите на микробуси, превозващи нелегални мигранти у нас, получават инструкции от трафикантите да блъскат полицейските автомобили, ако започне преследване.

Това съобщи пред БНР директорът на Гранична полиция главен комисар Росица Димитрова.

Граничните полицаи отчитат и друга тенденция – шофьорите на бусовете с мигранти сядат зад волана дрогирани.

"Имат инструкции да самокатастрофират или съответно, ако започне преследване, да не се подчиняват на полицейски разпореждания и отново да предизвикат катастрофа с полицейския автомобил, така че да причинят и щета, и вреда. Има една особено опасна тенденция, която наблюдаваме и тя е тези автомобили, които превозват мигранти, да бъдат управлявани от непълнолетни или пълнолетни лица без правоспособност и употребили наркотични вещества", обясни Димитрова пред националното радио.

От началото на годината е отчетено огромно увеличение на мигрантския натиск. Неуспешните и пресечени опити за минаване на границата ни с Турция през първите два месеца на годината са 11 000.

"50% повече е увеличението на броя на недопуснатите лица да преминат българо-турската граница от началото на годината до момента", обясни началникът на Гранична полиция.

Димитрова допълни, че след като преминат границите ни, нелегалните мигранти често се укриват в района до идването на трафикантите.

"В планината Странджа – гориста местност, доста широк периметър обхваща, в която тези лица се укриват, те са много внимателни и обучени да се пазят от наряди", каза тя.