През последните месеци българите, които искат да се приберат в Родината за лятото, се сблъскват с един и същ проблем: високите цени на самолетните билети. Експерти казват дори, че в момента наблюдават едни от най-високите цени на полетите до Европа от години. 

Каква е причината за покачването? Колко време ще продължи и очакваме ли нормализиране на цените? Както и как да намерим по-евтини полети дори и сега?

Цените за летния сезон през 2023 година се очаква да бъдат особено високи, каза за BG VOICE Марчела Челебиева - собственик на туристическа агенция Marchela Travel. През останалите сезони все още може да се намери изгодна тарифа, твърди тя. 

„За сравнение ще взема най-интригуващия ни пазар – Америка – България. Пример Чикаго – София, преди 2 години цените бяха средно към 850 – 900 долара през летния сезон, а в началото на тази година се наблюдаваше тенденция с около 200 долара по-високи цени.“

За тези, които не са успели да си купят билети обаче в началото на годината, попадат на цени от 1,800 – 1,900 долара за икономична класа. „Това е рекордна, двойна цена, откакто аз съм в този бизнес“, отбелязва Марчела.  Статистиката показва, че средната цена на полетите до Европа е с 36% по-висока от миналата година.

Защо скочиха цените?

Има много фактори, но като първи и основен тя посочва търсенето. „Колкото по-голямо е търсенето, съответно и цените са по-високи. Авиокомпаниите са напълнили самолетите си още в началото на годината и вече нямат интерес да пускат промоции или по-ниски тарифи.“ Оказва се, че по този начин компаниите се опитват да наваксат загубите, които имаха покрай пандемията. А и все още не са възстановили напълно капацитета си седалки отпреди 2019 г. и не могат да отговорят на високото търсене.

„COVID-19 ни научи, че трябва да живеем пълноценно и хората не пропускат никакви възможности“, казва Марчела. „Както да отидат за по-дълго време да видят роднини, така и да отидат на екскурзия, а в същото време и бизнес пътуванията нарастват. Хората не се лишават от всяка среща с близки или малко повече прекарано хубаво време. Тенденцията е обща към всички части на туризма.“

Без съмнение, следващият фактор е покачването на цените на горивото – те са със 16% по-високи от 2019 г. А третата причина за високите цени на билетите е увеличаването на техните разходи, най-вече заради заплатите на служителите. За да върнат съкратения през пандемията персонал, на авиокомпаниите им се наложи да им предоставят по-високи заплати, казва Челебиева.

Стачките, които вдигнаха служителите на някои компании, също афектира върху цените.

Очаква ли се още покачване на цените?

Според собственичката на туристическа агенция ново вдигане на цените няма да има. За края на лятото цените ще се нормализират, смята тя. „От Чикаго до София може да се закупи билет тогава за около 690 долара, което е огромна разлика.“

„Цените ще се върнат към нормалното, което беше преди. Към края на август и септември билетите ще се върнат към нормалните си цени. През октомври и ноември дори могат да се намерят ексклузивни промоции, като 450 – 500 долара. Нещата се връщат към нормалното.“ За натоварените сезони обаче, като лятото и новогодишните празници, тя препоръчва да се планира предварително пътуването.  

Европейският съюз планира по-строго законодателство по отношение на въглеродния отпечатък от въздушния транспорт. Това също би довело до известно качване на цените.

„Предполагам, че авиокомпаниите трябва да сменят технологиите си, което ще наложи допълнителни разходи за тях. Това ще рефлектира върху обикновения потребител“, смята Марчела.

До кои дестинации са най-скъпи самолетните билети?

Разбира се, има значение от коя точка на света тръгва човек, но за живеещите в Америка например, най-скъпоструващата дестинация, това е Австралия и Нова Зеландия, отбелязва Марчела. Тя обяснява, че най-нормалните цени за тези места са били около 1,100 – 1,200 долара, а в момента билетите вървят по около 2,000 – 3,000 долара. Русия е другата дестинация, която изисква сериозен бюджет. „Това се дължи на факта, че почти няма авиокомпания, която да пътува дотам директно и се налагат по 2 – 3 прекачвания.“ Това оскъпява цената на билета, която в момента е около 3,500 долара.

Едни от най-предпочитаните дестинации обаче за американския пазар, това са Доминиканска република и Мексико, за които билетите са едни от най-евтините.

Средно цената на билет около 450 – 500 долара. „Напоследък получавам много запитвания и за Япония, Южна Америка, Хавай, Африка, както и Австралия.“

Как в момента можем да се доберем до по-евтини билети?

„Веднага като знаете датата, на която ще пътувате, започнете да следите цените. Може да се обадите и на вашия туристически агент. Агенциите следят непрекъснато тенденциите, пазара, получават постоянно информация от авиокомпании за съответни промоции. Те биха ви посъветвали кога е най-бюджетно да осъществите пътуването.“