Две известни мианмарски манекенки са арестувани и срещу тях са повдигнати обвинения в "накърняване на културата и достойнството" за публикуване на клипове онлайн, включително в платформата за интимни видеоклипове OnlyFans, съобщи хунтата.

За Нанг Муе Сан се твърди, че е "разпространявала платени порнографски снимки и видеоклипове, които биха могли...  да увредят културата и достойнството на Мианмар", се казва в изявление на хунтата.

Тинзар Уинт Кяу, друг топ модел и актриса с над 1,5 млн. последователи в Instagram, предполагаемо е публикувала подобни видеоклипове в сайта Exantria, се добавя в изявлението.

Те са направили това "без скромността, която би трябвало да се поддържа от жените в Мианмар", се казва в него.

Срещу тях ще бъдат повдигнати обвинения по закона за сделките с електроника, за които се предвижда максимален срок от петнадесет години.

Откакто завзе властта миналата година, хунтата неведнъж е заявявала, че традиционната култура в будистката страна е била атакувана по време на демократичното правителство на Аун Сан Су Чи.

Другите, които са публикували в подобни уебсайтове и са "накърнявали свенливостта и скромността на жените в Мианмар, ще бъдат открити и срещу тях ще бъдат предприети ефективни действия", се казва още в изявлението.

От миналогодишния преврат в югоизточната азиатска държава цари смут, като боевете се водят в обширни райони на страната, а икономиката е в разруха.

Хунтата потъна в хаос и потисна свободата на печата, като арестува репортери и фотографи и отне лицензи за излъчване.