Кубинската шпионка Ана Белен Монтес е била освободена вчера от федералния затвор във Форт Уърт в щата Тексас, съобщава Би Би Си. Тя е издавала в продължение на 17 години американски тайни като служителка на Агенцията за военно разузнаване. 65-годишната Монтес, излежа над 21 години от 25-годишната си присъда в женски затвор в Тексас. Тя е арестувана през септември 2001 г., само 10 дни след атаките срещу Световния търговски център в Ню Йорк.

По това време нейните шефове вече имали подозрения към нея и не искали да рискуват тя да разкрие плановете за нахлуване в Афганистан. Монтес е била заплашена от смъртна присъда, но сключва сделка с федералната прокуратура и през март 2002 г. се съгласява да се признае за виновна в заговор за извършване на шпионаж.

В замяна получава 25-годишна присъда.

Тя започва да работи във Вашингтон през 1979 г. в службата за жалби срещу нарушаване на личния живот министерството на правосъдието. През 1984 г. ѝ е предложено да работи тайно за кубинското правителство. На 6 декември 1984 г. тя приема, разкрива в книгата си разследващият журналист Джим Попкин. Кубинците искат от Монтес да си намери работа, която да е по подходяща за извършване на шпионска дейност. Тя кандидатства в Агенцията за военно разузнаване и впоследствие постъпва там през 1985 г. Оттогава Монтес се изкачва в служебната йерархия и накрая става анализатор. Дълго е смятана за топ анализатор по въпросите на кубинските оръжия.

През цялото време тя предава колегите си и изпраща тайни на Куба.

Тя разкрива самоличността на стотици американци, работещи по въпросите на кубинското разузнаване по целия свят, пише Попкин в "Кодово име "Синя птичка": истинската история на най-опасната американска шпионка и на сестрата, която предаде". По-малката сестра на Монтес работи за ФБР като преводач. Шпионката разкрива съществуването на стелт сателит, който е толкова скъп и толкова строго секретен, че американски правителствени служители още не си позволяват да произнасят името му, посочва Попкин. Монтес обаче не е получавала солидно възнаграждение от Куба за шпионската си дейност, тя работела от любов към страната, само че не към своята страна. По време на делото Монтес казва, че смята, че "политиката на нашата страна към Куба е жестока и несправедлива". "Чувствах се морално задължена да помогна на отрова да се защити", обяснява подсъдимата. Монтес не оставя почти никакви улики за дейността си, до такава степен, че ЦРУ ѝ присъжда през 1997 г. грамота за отлични резултати. ФБР започва да я следи заради подозрение. При ареста си тя дори не е била изненадана.