Бивш германски военен беше осъден на три години и половина затвор за споделяне на секретна военна информация с Русия след избухването на войната в Украйна.

Съдът в Дюселдорф призна подсъдимия, назован само като Томас Х., за виновен, че е предал информация по собствена инициатива от службата за военни поръчки, където е служил.

По време на процеса 54-годишният мъж е признал престъплението, като е заявил, че се е надявал да получи в замяна информация, която да му помогне да изведе семейството си навреме на безопасно място в случай на прерастване на конфликта в ядрена война.

Делото за шпионаж е едно от няколкото, разкрити в Германия след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Прокурорите са обвинили Томас Х., че е снимал стари документи за обучение, свързани със системи за боеприпаси и самолетни технологии, и е пуснал материалите през пощенската кутия на руското консулство в Бон.

Обвиняемият „се е обърнал към руското генерално консулство в Бон и руското посолство в Берлин и е предложил сътрудничеството си“ през май 2023 г., твърдят прокурорите.

„Той е предал информацията, която е получил в хода на професионалната си дейност, за да бъде тя предадена на руска разузнавателна служба“.

При откриването на съдебния процес през април Томас Х. призна, че обвиненията срещу него са „в общи линии“ точни. „Беше грешно. Поддържам ги“, казва той.

Томас Х. посочва, че загрижеността му за евентуална ескалация на войната в Украйна го е накарала да се обърне към руската страна.

По-точно, той се е притеснявал от възможността доставките на системи за тежко въоръжение от Берлин за Украйна да въвлекат Германия в конфликта.

Целта на бившия военнослужещ е била да получи информация преди евентуална ядрена ескалация на конфликта, за да изведе семейството си навреме на безопасно място, каза той.

Апокалиптичната загриженост била причината да посегне на „глупавата идея“ да се свърже с руските власти.