Поколението Y - така социолозите наричат родените през 80-те години. Те са независими, с подчертана индивидуалност и ревниво пазена свобода. Израсли са в мрежата и живеят в свят без граници. Българите от авангарда на това поколение изглеждат сякаш кризата е минала край тях, без да я забележат. Докато родителите им говорят за безработица и безпаричие, те обсъждат нови проекти. Харесват ли ни или не, те са бъдещето и вместо да им налагаме остарели стереотипи на работа и живот, по-добре да се опитаме да ги разберем.

 
„Как се възстановяват килими от XIV век?... С къртовски труд, месеци наред, от ранна сутрин до късно през нощта, без почивен ден. Такива сме ние, по-добрата част от „Поколението Y“ - креативни, отговорни и работохолици“, казва Тодор. В Костандово до Велинград, семейство Парпулови единствени в света сътворяват шедьоври от културно-историческото наследство на Европа от XIV-XVI в. Над 500 дворци, замъци, имения, представителни зали във Великобритания, Франция и Германия са възстановени в автентичния им вид, благодарение и на килимите на Парпулови, които те тъкат вече четвърт век. В началото е дизайнът. Прави го единствен в света - българинът Тодор Парпулов.

Върху килимите шедьоври е стъпвала Елизабет II в Бъкингамския дворец, в залата, където посреща държавни глави. Костандовски творби притежават и холандската кралица Беатрикс, Джейн Чърчил – внучка на Уинстън Чърчил, Мик Джагър, бившият премиер Тони Блеър. Килими има и в замъка Алнуик, където заснемат част от сериала „Хари Потър“. „Съживен“ е и най-прочутият килим от библиотеката на кралица Виктория (майката на Елизабет II). Работата по всички тях започва от Тодор. През 90-те години баща му Нино Парпулов, заедно с Дейвид Бамфорд от Англия, създават предприятие за изработка на килими, след като е закрито предишното. Бамфорд е изпратен от британското министерство на икономиката да търси из Източна Европа изкусни килимари за възстановяване на културното наследство на Великобритания и е категоричен в избора си - Парпулови.

Една от най-тежките задачи се пада на Тодор. Той трябва да разработи дизайна на килими от XIV-XVII в. по... рисунки на тогавашни дворцови художници. Започва на 17 години и заради семейната кауза оставя на втори план мечтите си да се снима в киното. Днес роденият през 1982-ра мъж отчита, че е

посветил 24 години на семейната кауза
„Защо аз? Защото нямаше кой друг, прекалено е тежко“, споделя той. Всеки килим се подлага на комисии във Великобритания на 3 етапа - като дизайн, като цвят и като изпълнение, а Тодор е горд, че нито един негов проект не е отхвърлен от англичаните. Първо той уточнява цветовете по рисунките на дворцовите художници. Определя колко възела ще бъде килимът. Слага се мрежа от квадратчета, като всяко е възел от килима. На ниво пиксел Тодор започва поетапно изчистване на всеки детайл, като част, форма, фигура. В един стандартен килим 2 на 3 м има милион и 800 хиляди пиксела, оцветени от Тодор, за да е готова схемата за тъкачките. А цветовете той уточнява от разработените от баща му 8000 цветови нюанса. 

 Голяма част от поръчките обаче са за огромни килими от 100 до 150 квадрата. „Когато сроковете ме притискат, се затварям за 48 часа, работа нонстоп“, споделя Тодор. Целия дизайн той прехвърля на милиметрова хартия, за да е удобен за тъкачките. А за един килим с гигантски размери сядат до 8 жени, като тъкането е 6 месеца. Първият шедьовър на Тодор е за

лятната резиденция „Озбърн Хаус“
на кралица Виктория, майката на кралица Елизабет II, на остров Уайт. Килимът е 125 квадрата и за да го направят, 8 месеца обучават тъкачки на специалния автентичен метод за връзване, както е бил навремето. [caption id="attachment_769195" align="aligncenter" width="740"]  Тодор и Нино Парпулови пред килим „Савонри“.[/caption] Килимът е за залата, в която са се провеждали всички важни събития на кралица Виктория. Той е с две лица и трудна геометрична форма. „Как е възможно това да се направи?“ - чудеше се управителят на „Озбърн Хаус“, като бяхме там с баща ми и разбра кои сме“, спомня си Тодор. „На официалното откриване Елизабет II най-много била впечатлена от нашия килим. Разпитвала Бамфорд къде и как е направен“, добавя той. 

 „Този килим ни отвори големите врати и започнаха големите поръчки една след друга - замъци, къщи, зали“, спомня си мъжът. „Преди работехме за принц Чарлз, сега за крал Чарлз, сериозна връзка - смее се Тодор. - С краля сме в много добри отношения, ценител е на килимите ни.“ През 2011 г. Чарлз III кани лично Нино, Тодор и Дейвид да им благодари официално за 11-годишната перфектна работа с кралското семейство. Сред уникалните разработки на Тодор е и

специална поръчка от Версай
Франция, през 2014 г. за отдавна изгубен през вековете килим на Луи XV, чийто дизайн безуспешно опитват да възстановят. Килимите „Савонри“ са гордостта на Европа, правени за Луи XIV, Луи XV и Луи XVI. Когато е трябвало да сложат нови, ги унищожавали, защото според кралете никой друг не бил достоен да ги притежава. Парпулови са възпроизвели 8 килима от каталог, който по чудо е запазен до днес. Възстановили са и килим на Наполеон с неговия монограм.

„Получихме поръчка за още 3 килима за замъка „Алнуик“, по 80-100 квадрата - споделя Тодор. - Единият замина, вторият е на големия стан и подготвям третия.“ Казва, че през 2012 г. си е оперирал и очите, стига до минус 5 диоптъра заради тежката работа на компютъра. „Като изляза навън, виждам всичко в пиксели и квадратчета“, споделя той. „Моята упоритост или по-скоро инат с килимите пренесох и в киното - казва Тодор. - Не страдам, че съм оставил актьорството на втори план.“ Роден е във Велинград, от малък се пали по бойните спортове, тренира киокушин карате и мечтае да стане полицай. Завършва „Стопанско управление“ в УНСС. Преди 4 години решава все пак да последва мечтата си за киното. Започва като статист и стендинг, снима се със звезди като Скот Истууд, Орландо Блум, Джерард Бътлър. През 2019 г. завършва киноактьорската школа „New actors studio“ при режисьора Ник Станчев и Злати Кермедчиева.

Снима се в епизодични роли
в сериалите „Откраднат живот“, „Белези“, „Пътят на честта“, „Татковци“, „Братя“, „Мен не ме мислете“ и „Войната на буквите“ по романа на Людмила Филипова. В главна роля - треньор на гладиатори - е в испанския сериал „Сърцето на Империята“.

В хоръра „Бродникът“ с предстояща премиера през февруари е командир на отряд, търсещ чудовище. В главна роля е и в късометражния филм „Не съм ли пазител на братята си“, със сюжет от войната между Русия и Украйна, който ще обикаля фестивалите. Там е руски войник, който търси избягал азовец. Днес, на 39 години, Тодор така и не е успял да създаде семейство. „Всички сме като зомбирани с тези килими, но не съжалявам, защото сме уникални в света“, казва с гордост българинът.