Нощ на ужас и терор след като стрелец открива огън в оживен нощен клуб в Орландо. 50 души са потвърдени мъртви, а 53-ма ранени след продължилата няколко часа кървава баня.

Това е най-смъртоносната масова стрелба в САЩ.

Стрелецът - Омар Матиин е американски гражданин от пристанищния град Санта Лучия във Флорида. Той е държал заложници, някой от които се криели в тоалетните, от където изпращали съобщения на своите роднини. Кошмарната ситуаци продължава до 5 часа сутринта, когато полицията нахлува в сградата с брониран автомобил и шокови гранати. Спасени са 30 от заложниците, а стрелецът е убит. 

Според властите Матиин е носил подозрително устройство. Кратко след това той открива огън.
Свидетели разказват с ужас за кървавата баня: "Чу се силен шум. Приличаха на изстрели, но реших, че е рап песен. Почти съвпадаха с ритъма на музиката. Но продължи много дълго и осънахме, че се стреля."

Очевидци разказват, че паркингът на заведението е бил като полева болница. На много пострадали е оказана първа помощ на асфалта, между колите.

ФБР разследва стрелбата като акт на тероризъм, каза президентът Обама в обръщение към нацията. "Имаме предположение, че убиецът споделя идеологията на една определна групировка, но в момента не можем да се ангажираме с конкретни заключения" казва федерален агент Роналд Хопър.

Според полицейски източници Омар Матеен се е обадил на 911 малко преди нападението и е обявил своята вярност към "Ислямска държава".