Гергана Михайлова, Тодор Тодоров

Капризите на времето стават все по-големи, а с тях и резките климатични промени. В началото на седмицата например студен атмосферен фронт смени летните температури с такива, типични за късна есен. Динамиката на времето се пренася и върху приложенията, които правят прогнози. Последните се увеличават, а създателите им се стремят все повече да елиминират недостатъците на досегашните и да ги направят по-полезни.

В момента съществуват няколко основни модела за прогнозиране на времето, които имат своите плюсове и минуси. От една страна, са математическите алгоритми и компютърните програми, които използват вече случили се или настоящи климатични явления, за да прогнозират чрез симулация какво ще се случи през следващите дни, като колкото по-дълъг е периодът, толкова по-малка е вероятността прогнозата да се сбъдне с пълна точност. Тези модели използват данните в момента като скорост на вятъра, течения, облачност и други, за да прогнозират как ще се развие тя.

Проблемът тук е, че те разчитат на конкретни данни от едни, често далечни места, за да предвидят времето на други. Това прави успеваемостта им сравнително ниска. По принцип колкото повече данни има, толкова по-точна е прогнозата. Когато метеоролозите (и дигиталните им заместници в аповете) получават информация от системи, като например метеорологичните радари, те могат да предвидят времето минута по минута в рамките на точно определено място за следващите няколко часа. Такава услуга се предоставя в САЩ (в България е недостъпна). Резолюцията на прогнозата също е много важна, особено в планински терени - колкото е по-голяма тя, толкова е по-точна локалната прогноза, тъй като взема предвид много по-точно релефа и локалните климатични особености. Именно те помагат за по-точни прогнози в рамките на няколко часа - например разработеният от „Метеоблю" e с резолюция 4 км, но се използва само за Европа.

Ето 5 приложения, които впечатляват със своята точност на прогнозите и стремеж за постоянното им подобрение.

Meteoblue

Първоначално разработка на Университета в Базел Meteoblue се наложи като едно от най-точните успешни услуги за прогнозиране на времето през последните години. Тя се развива в партньорство с националната океаноложка администрация на САЩ и с Националния център за климатични прогнози. Използва различни компютърни модели и симулации за прогноза, а за Европа това става с модела за висока резолюция NEMS, което позволява да предвиди с много по-голям точност времето в рамките на няколко часа и дни. Meteoblue използва данни от радари, балони, океански метеорологични буйове, които използва в своите симулационни модели.

Освен това представя прогнозата с диаграми и дава възможност да се правят сравнения на различните резолюции. Приложението дава едни от най-точните прогнози почасово. Към това се прибавя и много точното локализиране, без значение дали потребителят е в голям град в полето или планината - нещо, с което доста от стандартните приложения не могат да се похвалят. Meteoblue има и опцията where2go, която показва къде в района е най-хубавото време. Приложението е безплатно за инсталиране, но компанията го развива и комерсиално, като предлага платени услуги, които са полезни например за земеделци и компании с ВЕИ проекти. Като цяло десктоп версията на Meteoblu e много по-богата от самото приложение.

Windy

Въпреки че първоначално залага предимно на прогнозата за вятъра в помощ на ветроходци, днес Windy се превръща в любимо приложение на всеки, който иска да разбере повече за прогнозата. Разработваното в Чехия приложение поддържа данни и прогнози за почти всички природни явления - от посоката и скоростта на вятъра и температурата на морската вода през теченията и вълните до дълбочината на новия сняг в планините и заледяванията. Има богат филтър, който позволява всеки да настрои приложението според своите изисквания. Освен това дава наличните камери за времето, летища, гари, местата за уинд и кайт сърф.

Прогнозите на Windy са базирани на моделите с различна резолюция като GFS (22 км) и NEMS (4 км) на швейцарската компания Meteoblue, работи и с Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF). Интерфейсът на приложението е интерактивен и доста богато анимиран, което е една от целите на създателите, и въпреки това работи доста леко. Създателят му Иво Лукачович, освен че е предприемач и един от най-богатите чехи, е запален кайтсърфист, фрирайдър и пилот, който добре знае силата и значението на точната прогноза. Пo думите му по време на сезона на ураганите в Америка Windy се превръща във важен инструмент за правителства и институции за прогнозиране на времето. Приложението работи безплатно под iOS и Android, има и десктоп версия www.windy.com.

RainViewer

RainViewer e безплатно приложение за iOS и Android. Концепцията му е да показва валежната обстановка - какъв е шансът да завали на мястото, на което се намирате, кога евентуално ще дойде дъждът, откъде и кога ще спре да вали. Приложението разчита на данни, събирани от специални радари в 75 държави, като в България ползва тези от агенцията за борба с градушките. Устройствата засичат влажността на въздуха, големината на капките, посоката и силата на вятъра. След обработка на информацията върху карта се визуализира движението на потенциалните валежни маси за последните 1, 2 или 6 часа, като от засичането на датчика до визуализирането на телефона минават около 30 минути. Дори и с такова закъснение информацията е безценна, защото дава представа от коя посока идва облакът, с каква скорост се движи и колко силна може да бъде бурята, което е от голяма помощ при планиране на активности на открито. Има и опция "Аларма", която предупреждава за наближаваща буря. Рискът при него е, че в някои държави (както е в България) радарите работят само по време на активния земеделски сезон и след това се изключват - т.е. покритието може да е ограничено временно в даден район.

Yr.no

Yr.no е норвежки проект на държавния институт по метеорология и националната медийна корпорация. Те си сътрудничат по изготвянето на прогнози за времето от 95 години насам, но уебсайтът и мобилното приложение за iOS и Android се появяват чак през 2007 г. Те са безплатни за сваляне и ползване, но ако потребителят иска по-детайлна или специфична информация, получава индивидуална оферта. Приложението засича геолокацията на потребителя и показва в реално време и по прогнозата по часове каква е температурата на въздуха, влажността, атмосферното налягане в хектопаскали и вятъра (посока и сила). Има и по-дългосрочна прогноза за 10 дни напред. Дава възможност за добавяне на локации и на отделен прозорец едно под друго да се следи в реално време какво е положението в различни точки по света.

Weatherbug

WeatherBug e приложение, пълно с опции, и за някои потребители предоставяната информация може да се окаже прекалена. Но голяма част от нея си заслужава, което се доказва и от факта, че освен от обикновени потребители тя се използва и от селски стопани, туристи и дори сърфисти. Чрез локализация през GPS софтуерът може да предупреждава и следи за светкавици, урагани, скорост на вятъра, UV лъчи, качество на въздуха и нива на полен (където е налична тази информация). Анимациите през 18-те по вид интерактивни карти са разбираеми, има и опция за камери на живо, както и интеграция със социалните мрежи за предупреждаване в случай на лошо време. Може да се следят няколко локации едновременно. Приложението е налично за Android и iOS.