Интернет е много по-голям, отколкото масовият потребител осъзнава. Една огромна част от глобалната мрежа всъщност остава скрита и е достъпна само посредством браузъра Tor. Скритата част на интернет е характерна със специфичните си домейни и с това, че е място за разпространение на всякаква информация и огромно разнообразие от нелегални стоки, наркотици, оръжия и какво ли още не. Намирането на сайтовете обаче може да бъде доста трудно, особено след като голяма част от тях редовно променят имената си, за да не бъдат разкрити от властите.
В опит да улесни тайния интернет анонимeн специалист e направил търсачката Grams, която цели да бъде Google-ът на тъмната част от глобалната мрежа. Идеята за търсачката е дошла, след като потребители в онлайн обществото Reddit постоянно търсели конкретни продукти, но не могли да ги намерят.
Администратор, който запазва анонимност, сподели, че е направил софтуерен код, който всеки сайт от тайната мрежа може да вгради и така да позволи на Grams да открива информация от него. Само в първите часове от старта на търсачката осем онлайн магазина дали своето разрешение. Администраторът дори има планове да направи копие на рекламите на Google, за да припечелва от търсачката си, като позволи на сайтовете да рекламират в резултатите.
,,Имам и още много други идеи, които искам да реализирам. Ще ми трябват програмисти, но е много трудно да наемеш добър програмист, на който да имаш доверие, и да запазите анонимност", споделя създателят на Grams, който ползва псевдонима gramsadmin.
Той казва още, че почти веднага след появата на търсачката тя е била подложена на DDoS атака. ,,Всеки голям сайт в тъмната мрежа се атакува, така че го приех като приветствие за добре дошъл в квартала", казва анонимният програмист.