Пещерата на Сибила отвън...

През 1958 година един пенсиониран британски инже­нер на име Робърт Педжит се заселва в Южна Италия, ни няколко километра северозападно от Неапол. Мечтае да прекара последните години от живота си, отдаден на своето хоби - проучване на руините от древността. Насочил се е към конкретна задача. След като подроб­но се запознава с творчеството на Вергилий, той е убеден, че преизподнята, Подземното царство, е реално съществуващо място, а не художествена измислица.

И така, през 1962 година, след като години наред е търпял присмеха и на академичните среди, и на местните власти, той най-сетне го открива!

Намира се близо до мястото на Кумския оракул, открито тридесет години преди това.

В текста на Вергилий има някои неясноти, поради което специалистите са стигнали до заключението, че Подземното царство или е легенда, родила се в местността около Кума**, където се намира пещерата на Сибилата, т. нар. оракулско средище, или е пълна измислица. Но за огромно свое удивление и радост Робърт Педжит открива комплекс от подземни проходи и камери, които като че ли пасват на описанието на Вергилий.

През ноември 1963 година той дава пресконферен­ции в Клуба на британските офицери в близкото селище Баньоли.

Насъбрали са се доста хора, но тъкмо когато той се кани да направи своето научно съобщение, по радиото пристигат други новини...

Президентът Кенеди е убит

И така новината за откритието на една от най-сензационните и най-добре съхранени археологически находки остава неоповестена.

През 2001 година, след двадесетина години битки с тромавата бюрокрация и дребнави ежби с властите относно безопасността на терена, моят приятел Робърт Темпъл - неуморим изследовател, разрешил безброй древни загадки, най-сетне получава разрешение да отвори и проучи въпросното място. След като разчиства камънаците и избуялите храсти край Бая, той открива тесен тунел в скалата с гладко издялан свод в горната част.

Едва провирайки се през него (защото тунелът е толкова тесен, че промъкването на възрастен мъж е почти невъзможно), той установява, че мястото е точно такова, каквото го описва и Педжит. Слиза надолу до изкуствено създадена река и открива проход, който се разклонява и по-нататък се свързва с главния тунел.

От другата страна на река Стикс открива римска плочка и надпис, гласящ „илиус" - може би е алюзия с Илнум, латинското име на Троя, свързана пряко с живота на Еней.

Изкачва се по стъпала, издялани в скалата, и се озовава на ръба на пропаст, на чието дъно се вижда течаща вода. Оттам стига до зазидания с тухли вход на Вътрешното светилище. Робърт Темпъл е блестящ познавач на класическата литература и изобщо на Античния свят. Затова не са му необходими кой знае какви други насоки, за да приеме, че това, което вижда с очите си, потвърждава намеците в хрониките от онова време, че тук, при управлението на Август, е бил затворен Оракулът на мъртвите.

От какво са се страхували?

По всичко изглежда, че онзи, който го е сторил, се е опитвал да запечата зад стената някакво могъщо зло, за да не му позволи да изпълзи обратно на повърхността на земята.

Когато е проучвал въпросния подземен лабиринт, Педжит е бил на 79 години. Затова Робърт и съпругата му Оливия изобщо не се изненадват, че комплексът е още по-голям, отколкото си е мислел Педжит. Проходите и тунелите продължават напред с километри, образувайки нещо като малко селище, където хората биха могли да останат с дни. От античните източници Робърт Темпъл е наясно, че пътешествията в Подземния свят биха могли да продъл­жат и доста дълго. Робърт и Оливия потвърждават, че основните характерни моменти на пътуването на Еней из преизподнята, разказани от Вергилий, съществуват и в действителност, при това в последователността, описана от поета - спускането към подземната река, където Харон прекарва душите в скърцащата си лодка, мястото, където вероятно е бил завързан Цербер, пропастта, гледаща към центъра на Земята, Разклонението на пътищата и Вътрешното светилище, където можеш да срещнеш духовете на своите предци, както и боговете. Робърт Темпъл е направил филм за тези открития, но доколко ми е известно, той не е излъчван и почти никой не го е гледал.

*Откъсът е от книгата му ,,Тайната история на Данте".

**Според Страбон, древногръцки географ, Кума е най-старият гръцки град в Италия.

Джонатан Блек