Епидемиологът от Световната здравна организация (СЗО) Ричард Пийбоди предупреди за опасността вирусът на птичия грип да се предава между хората, което може да доведе до нова пандемия, съобщава БТА, позовавайки се на ТАСС и испанското издание "Ел паис".

"Трябва да сме на първа линия, за да намалим риска от предаване на заразата от птица на човек", каза експертът. "Има опасения, че той може да придобие способност да се разпространява от човек на човек по устойчив начин и да предизвика нова пандемия", каза Пийбоди. 

Според Пийбоди научната общност "анализира генетичната последователност на тези вируси, за да ги наблюдава, както и да разработи ваксини, в случай че са необходими".

На 26 февруари СЗО съобщи, че от 2003 г. до 25 февруари т. г. в 23 страни по света са регистрирани 873 души, заразени с грип А (H5N1), както и 458 смъртни случая.

Птичият грип е често срещан при пернатите, но понякога се предава и на хората. Това е респираторно заболяване със симптоми, подобни на тези на обикновена настинка. В риск са децата и възрастните хора, както и страдащите от хронични заболявания.