Ако се опитвате да отслабнете, решението не е в употребата на заместители на захарта, гласят новите насоки на Световната здравна организация. Глобалният здравен орган  съобщи, че систематичен преглед на наличните доказателства предполага, че употребата на подсладители без захар "не предоставя никакви дългосрочни ползи за намаляване на телесните мазнини при възрастни или деца".

"Замяната на свободните захари с подсладители без захар не помага на хората да контролират теглото си в дългосрочен план", каза Франческо Бранка, директор на отдела по хранене и безопасност на храните на СЗО, "Наистина видяхме леко намаляване на телесното тегло в краткосрочен план, но то няма да се задържи."

Насоките се отнасят за всички хора, с изключение на тези, които вече имат диабет, каза Бранка, просто защото нито едно от проучванията в прегледа не включва хора с диабет и не може да се направи оценка. Прегледът също така показва, че може да има "потенциални нежелани ефекти" от дългосрочната употреба на заместители на захарта, като леко повишен риск от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

"Тази препоръка обаче не е предназначена да коментира безопасността на консумацията", подчерта Бранка. 

Подсладителите без захар са широко разпространени в производството на полуфабрикати. Учените подчертаха, че новата насока не бива да се възприема  като индикация, че приемът на захари няма отношение към контрола на теглото. Препоръката е да се намалят напитките, подсладени със захар, и вместо тях желанието за сладко да се задоволява чрез сурови плодове или слабо преработени плодове.

Новите насоки срещнаха някои критики от средите на индустрията за нискокалорийни храни. Бранка обаче подчерта че те са предвидени да бъдат в помощ на правителствени здравни организации, в страни които искат да се опрат на научния анализ в приемането на политика за контрол на теглото на гражданите.

В прегледа са включени общо 283 проучвания. Това включва както контролирани опити на случаен принцип, считани за златен стандарт на изследване, така и наблюдателни проучвания. Наблюдателните проучвания могат да покажат само връзка, а не пряка причина и следствие. И двата вида проучвания показаха "ниска степен" на въздействие на подсладителите върху теглото и количеството мастна тъкан.

Препоръката включва нискокалорични или безкалорийни синтетични подсладители и естествени екстракти, които могат или не могат да бъдат химически модифицирани, като ацесулфам К, аспартам, адвантам, цикламати, неотам, захарин, сукралоза, стевия и производни на стевия и монкфрут, се казва в доклада.

Както хората могат да се научат да готвят и се хранят без сол, така могат да свикнат и без захар и подсладители. Това е възможно и за "пристрастените" към захарта, като спирането й трябва да става чрез постепенно намаляване и консумация на повече богати на протеини и фибри храни, съветват диетолози.

Добре е да се избягват напитки, подсладени със захар и храни с допълнителна захар. Десертът е по-добре да е плодове. Чаят и кафето да се пият с малко захар. Съдържанието на захар трябва винаги да се проверява на опаковките. Има "невидими захари" - в храни, където не ги очакваме, като сосове, хляб, овкусители за салати и др.