Броят на потвърдените случаи на маймунска едра шарка в света надхвърли 3200, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Преди малко повече от шест седмици СЗО получи уведомление за група от три случая на маймунска едра шарка в Обединеното кралство, без да е имало пътувания извън Обединеното кралство. Оттогава сме получили съобщения за повече от 3200 потвърдени случая и един смъртен случай от 48 държави", заяви Гебрейесус, откривайки заседание на спешния комитет на СЗО за ситуацията с маймунската едра шарка.

Според ръководителя на СЗО случаите в засегнатите напоследък страни са предимно сред мъже, които са правили хомосексуален секс.

Той обаче отбеляза, че предаването на инфекцията от заразено лице на друго лице се подценява. Затова ръководителят на СЗО призова за проучване на механизма на предаване на маймунската едра шарка в Нигерия, където делът на заразените жени е много по-висок, отколкото в други страни.

Маймунската едра шарка е рядка вирусна инфекция, която се предава и между хората. Обикновено то протича леко и повечето хора се възстановяват в рамките на няколко седмици, но при някои хора могат да настъпят усложнения. Първоначалните симптоми на маймунската едра шарка включват треска, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, увеличени лимфни възли, втрисане и изтощение. Може да се появи обрив, който често започва от лицето и след това се разпространява по други части на тялото. Обривът се променя и преминава през различни етапи, преди накрая да се образува струпей, който по-късно пада.