Съветът за сигурност на ООН свиква извънредно заседание след последните удари на Израел, които засегнаха център за разселени в Рафа.

Тел Авив съобщи, че при атаката в неделя са ликвидирани двама висши представители на "Хамас". Палестинците съобщават и за 45 цивилни жертви. Дипломат номер 1 на Европейския съюз Жозеп Борел, нарече нападението "ужасяващо". 

Официално: Ирландия, Норвегия и Испания признаха палестинската държава

Редица западни държави осъдиха действията и отправиха критики към Тел Авив - че не спазва решението на Международния съд да спре действията си в Рафа.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че атаката не е имала за цел да причини цивилни жертви. Случаят ще бъде разследван.

"В Рафа вече евакуирахме около един милион невоенни жители и въпреки, че положихме максимални усилия да не навредим на цивилните, за съжаление, нещо се обърка трагично. Разследваме инцидента и ще стигнем до заключения, защото това е нашата политика. За нас всеки пострадал невоенен е трагедия. За "Хамас" - това е стратегия. Това е цялата разлика", посочи премиерът на Израел.