Евгени Веселинов, Лос Анджелис 
Специално за BG VOICE

Сънародниците ни в Лос Анджелис загубиха един достоен българин - Ивайло Тученишки (Иво Митков, Ivo Tuchi).
45-годишният наш автомобилен състезател загина през изминалия уикенд при инцидент на пистата „Бътънуилоу" в градчето Бейкърсфилд, на 110 мили северно от Лос Анджелис.
„В неделния следобед Тучи (б.р. - Иво Тученишки) обучаваше състезател на пистата Buttonwillow Raceway Park по време на деня за каране", разказва Лес Филипс, президент на парка. Инцидентът става само ден преди 46-ия рожден ден на Иво.
„По едно време Тучи загуби контрол и се разби в осигурителен пост за сигурност. Тучи почина на място, а неговият спътник е със сериозни наранявания и бе откаран с хеликоптер в Кърн медикал център", поясни Филипс.
„Той стъпи на есовете на пистата, които са най-бързата й част, вдигна се на две колела, след това малко се коригира. Така започна да се пързаля и се удари в ъгловата станция", допълни президентът на парка в Бейкърсфилд.
„Нямаше състезание в този момент. Тучи караше BMW M3 на пистата, а този ден състезателите могат да използват серийни или пистови автомобили в групи, за да си подобрят пилотските умения", разясни Лес Филипс.
„Всички правим грешки и аз лично нямам обяснение за това", завърши Лес.
„Иво беше на пистата „Бътънуилоу" и показваше на някой правилните места за каране по пистата - типично в негов стил да помогне", разказва Брандо Мраз, механик в сервиза "Ренер". „Но независимо че може да си с пълна екипировка, с каска и всичко останало, винаги има шанс да се случи невъзможното!"
Разследването е поето от шерифа на окръг Кърн, където се намира трасето. Причината е, че това е частна собственост и не е на път, обясниха властите.
Синът на многократната шампионка на България в авторалитата при жените Констанца Томова - Ивайло Тученишки, остави след себе си съпруга и две деца.
До редакционното приключване на BG VOICE не беше ясно кога ще бъде поклонението.
„Това е един от най-черните ми дни в живота. Загубих човека, с когото мислех, че ще бъда много дълго време. Загубих моя чичо", написа във Facebook неговият племенник Дамян. "Винаги помагаше, без значение каква е ситуацията. И винаги с усмивка и майтап. Спомням си всичко - как ми казваше, че ще ме сложи в една раница, за да ме изпрати „зад океана", или пък как щял да плати на армията да ме вземат войник."
Колегите на Иво в сервиза "Ренер" са покрусени от загубата. „Загубих моя най-добър приятел, моя ментор, човека, когото бях приел за моя по-голям брат! Той ме превърна от обикновен механик в сервиза в конструктор. Накара ме да върша и най-трудната работа без страх. Иво почина, когато правеше това, което най-много обичаше", казва механикът Брандо Мраз.
Иво Митков (Ivo Mitkov) е роден и израснал в България. От малък е постоянно до автомобилите редом до родителите си, които са по пистите и са участвали в много състезания в цяла Европа, вкл. В Европейското първенство през 1994 г. Майка му е Констанца Томова, многократна шампионка на България при жените и на Европа като навигатор на Тихомир Златков.
Иво се качва на по-бързите „четири колела" още на 7-годишна възраст. Започвайки с карт, през годините минава в по-високите класове, за да е готов вече за истинско рали на 18 г.
В същото време работи с едни от най-добрите механици, където придобива вечен опит, който не можеш да получиш на друго място.
На 21-годишна възраст пристига в Съединените щати със своята приятелка Мариела, която става негова съпруга и най-голям помощник в неговите дела. Господ ги дарява с две прекрасни деца - Оливър и Себастиян.
Приятелите на семейството разказват, че Иво и съпругата му са много добри хора. „Когато едното ни дете Макси се разболя от рак, това бяха едни от хората, които най-много ни помогнаха", спомнят си Даниела и Тео Георгиеви от Лос Анджелис. "Трябваше да бъдем в болницата с Даниела с него, където бе под много строга карантина за инфекции - нито излизаш, нито влизаш. Иво тогава дойде, взе колата на жена ми, която беше развалена нещо, натовари другият ни син Дилън и каза да не мислим за нищо.
Ако не бяха Иво и жена му, не знам какво щеше да се случи.
Златен човек, толкова спокоен и отзивчив, готов да помогне, аз в Америка не съм срещал за 20 години. Грижеше се за всички от неговата фамилия, помагаше на всички приятели.
Никога няма да го забравим. Много жалко, случи се най-лошото! Искрени съболезнования!"
През 1995г. в Ингълууд Иво създава автосервиза Renner Motorsport, където направи по-късно и първия си състезателен автомобил от любимата марка „Фолксваген".
По-късно в тима на „Ренер моторспорт" се включи и брат му Петър, а всички започнаха да работят върху още водещи марки автомобили за ралита.
Така Renner Motorsport успя да направи едно от най-бързите Subaru по пистите в Америка. Признанието идва веднага освен от постоянни клиенти, но и от водещи автомедии по света. Колите на „Ренер" са по страниците на авторитетните European Car Magazine и Sport Compact Car. За да се стигне ди най-бързото ВMW М3 за последните години представено на M-Fest в Щатите.
Ивайло Тученишки участва в стотици ралита с отбора си на „Ренер моторспорт".
„Познавам Иво и семейството му от 2012 г. Той беше щедър, внимателен, грижовен и честен човек. Без значение колко е изморен, винаги ще те дари с усмивка. Винаги е бил до мен и до всеки състезател, готов да помогне. Винаги изпълняваше обещанията си. Видяхме се в сервиза в събота - само ден преди инцидента", написа професионалният състезател Тони Браун.
Дори и съперниците му на пистата отчитат класата на българина. „Загубихме един от най-добрите бойци на нашето време! Три години сме един срещу друг на пистата, най-позитивният човек в бокса и винаги с поздрав на подиума. Иво излъчваше любов за всичко - за спорта, за семейството, за живота. Състезавай се в мир! (Race in Peace)", написа състезателят Джъстин Бордонаро.

[caption id="attachment_5524" align="aligncenter" width="611"] Ивайло с близнаците си, които са на 9 години[/caption] [caption id="attachment_5525" align="aligncenter" width="611"] Българинът (вляво) с една от легендите в спорта - 9-кратния световен шампион на рали Себастиен Льоб[/caption] [caption id="attachment_5526" align="aligncenter" width="611"] Сервизът на Иво остава пуст без него, но колегите му са твърди, че ще продължат мечтата му[/caption]