Министърът на строителството, транспорта и инфраструктурата в сръбското правителство  Горан Весич заяви днес, че освен реконструкцията на железопътната линия Ниш-Димитровград, Сърбия работи с България по още два проекта - връзката от пристанище Видин до Зайчар и проектирането на високоскоростна железопътна линия от Ниш до София, съобщи Танюг.

"С България преговаряме за скоростна жп линия до сръбско-българската граница, като те вече работят по своята част от София, турците работят от Истанбул до турско-българската граница, остава да се свърже София с турско-българска граница и ще имаме високоскоростна железопътна линия от Ниш до Истанбул, както и високоскоростна железопътна линия до Скопие, а в бъдеще и до Солун и Атина“, каза Весич по време на обиколка за инспекция на дейностите по реконструкцията на магистрала Златибор.

Той заяви, че след реконструкцията на жп линията Ниш-Димитровград влаковете ще се движат със 120 километра в час, а железопътната линия ще бъде безопасна и електрифицирана.

"Важно е да се инвестира в железопътни линии, защото това е транспорт с висок капацитет, броят на автомобилите  и замърсяването намаляват", допълни още Весич, цитиран от БТА.