Американски тийнейджър е починал от спиране на сърцето, след като е участвал в предизвикателство в социалните мрежи, при което хората се осмеляват да изядат един-единствен изключително лют чипс тортиля, показа аутопсията на младежа на 16 май.

14-годишният Харис Улоба от Масачузетс е починал, след като взел участие в така нареченото "Предизвикателство с един чипс" - в което участваше един чипс, произведен от Paqui, поръсен с чушки Carolina Reaper и Naga Viper. През годините предизвикателството се е случвало в няколко повторения, като чушките са се променяли всеки път.

Местният главен съдебен лекар установи, че Харис е починал от спиране на сърдечната дейност, след като е погълнал храна с голямо количество екстракт от люти чушки, наречен капсаицин, се казва в доклада от аутопсията, видян от АФП. При аутопсията се стига и до заключението, че тийнейджърът е имал уголемено сърце, което може да е допринесло за смъртта му.

Няколко дни след смъртта на момчето, компанията Paqui изтегли продукта - опакован в кутия с форма на ковчег с червен череп и надпис "екстремна топлина" - от рафтовете на магазините.

Според съобщения в медиите в Калифорния трима младежи са били хоспитализирани, след като са участвали в предизвикателството, а в Минесота седем са се разболели по същата причина.