В сряда апелативният съд на Ню Йорк отхвърли опита на Доналд Тръмп да замрази решението по делото си за гражданска измама - отсъждане, което засега означава, че бившият президент трябва да внесе гаранция за стотици милиони долари през следващите седмици.

Съдия Анил Сингх отказа да се занимае с размера на гаранцията, като на практика задължи Тръмп по подразбиране да внесе гаранция за цялото съдебно решение от 454 млн. долара.

Адвокатите на защитата бяха заявили, че Тръмп е готов да внесе гаранция от 100 млн. долара, като твърдяха, че няма как да осигури по-висока сума, без да продаде част от недвижимото си имущество. Според адвокатите гаранцията за покриване на съдебното решение по делото ще излезе поне 120 % от общата сума на решението, което прави повече от 550 млн. долара.

"При липса на отлагане, при условията, описани тук, вероятно ще се наложи имотите да бъдат продадени, за да се набере капитал при извънредни обстоятелства, и няма да има начин да се възстанови продаденото имущество след успешно обжалване и няма да има средства да се възстановят произтичащите от това финансови загуби (причинени) от главния прокурор", твърдят адвокатите на защитата.

Съдията от Върховния съд на Манхатън Артър Енгорън в решение, издадено по-рано този месец, призна Тръмп, пълнолетните му синове и двама бивши ръководители на Trump Organization за отговорни за десетгодишна измамна бизнес дейност, при която са използвали "многобройни действия на измама и невярно представяне", за да завишат нетната стойност на активи на Тръмп с цел получаване на по-благоприятни условия за отпускане на заем. Той нареди на обвиняемите да платят общо 464 млн. долара.

Съдия Сингх все пак се съгласи да спре изпълнението на частта от съдебното решение, която забранява на Тръмп и синовете му да управляват семейния си бизнес през следващите няколко години. Решението означава, че бившият президент, Доналд Тръмп-младши и Ерик Тръмп засега могат да останат начело на Trump Organization.

Тръмп все още има поне две възможности да обжалва решението - първо пред състав от съдии в Апелативния отдел на Ню Йорк, Първо отделение, следващия месец, а след това пред Апелативния съд на Ню Йорк, ако първият опит е неуспешен.