Михаил Стоянов

Повече от пет години бяха нужни на българския съд, за да започне дело за убийство на студент с мотива, че е гей. Михаил Стоянов бе жестоко пребит и умъртвен в Борисовата градина в София. Подсъдими с обвинение за умишлено умъртвяване са 23-годишният Александър Георгиев и 22-годишният Радослав Кирчев. По време на извършването на престъплението Радослав е бил непълнолетен. Двамата обвиняеми в момента са студенти и са на свобода.

На 30 септември 2008 г. Стоянов се разхождал из градината, след като цял ден учил за изпити. Там попаднал на група младежи, които по описанията им ,,прочиствали парка от гейове". Мотивът на нападателите бил, че Михаил им заприличал на гей. Младежът бил нападнат в гръб с ритници и юмруци, той умира от задушаване, след като му била счупена подезичната кост. За две години разследващите стигнат до евентуалните извършители. Още три години прокуратурата работеше по делото, за да може то да стигне до съда. Обвинителният акт на два пъти бе връщан на прокуратурата за отстраняване на грешки и след смяната на наблюдаващия прокурор актът бе внесен отново в съда и делото бе насрочено за днес.

Съдия Атанас Атанасов даде ход на процеса въпреки опитите на защитата да отложи старта. Адвокатите най-напред поискаха делото да бъде върнато на прокуратурата, защото имало неприложени доказателства. След отказа на съда защитата използва друго основание - не е имала време да се запознае с всички материали. Съдия Атанасов отхвърли и това искане, като посочи, че подсъдимите и техните защитници са имали повече от 7 дни да се запознават с обвинителния акт, след като копие им е било изпратено още на 2 октомври.

Христина Стоянова, майката на убитото момче, бе конституирана като частен обвинител и граждански ищец по делото. Съдът прие и искове за неимуществени вреди към двамата подсъдими в размер на по 250,000 лева. Защитата поиска от съда да не приема гражданските искове, като се мотивира с "прекомерност на претенцията", а освен това давностният срок бил изтекъл, защото от убийството са минали повече от 5 години. Съдът обаче припомни, че това са въпроси по същество на делото и те ще бъдат решени в неговия край. Последният опит на адвокатите на подсъдимите да постигнат отлагане на старта на делото бе с искането им първо да бъде разпитан Явор Борисов. В началото на разследването е бил обвиняем, а след това делото срещу него бе прекратено и дори не е включен като свидетел.

Г-жа Стоянова трудно сдържа емоцията си, след като видя двете момчета. Стана ясно, че за това време майката е прекарала инсулт, инсулт е получила и баба му, но за нея той бил фатален. Майка му обясни пред съда, че Мишо, както го нарича тя - не обичал да ходи по заведения и дискотеки. Не пиел, не пушел, такива били и приятелите му. Бил затворен и имал малко приятели, но били като него - не пиели и не пушели. По-късно пред репортери жената сподели, че 5 години след убийството на сина ѝ се чувства изнервена от дългото чакане и размотаването на предишния прокурор. Обвиняемите според нея бавели умишлено делото и за 24 месеца имали 18 искания за преразглеждане. Жената сподели, че гражданският иск, който предявила, не е за живота на сина ѝ, защото той е безценен. ,,Всичките пари на света да ми дадат - аз не съм го купила това дете, аз съм го създала, аз съм го гледала, аз съм видяла първите три крачки на прохождане, как се вдигаше на пръсти и с пръстче достигаше да отвори вратата, как се радваше, как изживяваше... Тези моменти за мен са безценни и парите не ги поисках аз - казах на моята адвокатка и тя да прецени", каза Христина Стоянова.

Според прокуратурата единият нападател хванал Михаил за главата и започнал да го души, след като студентът по медицина бил вече повален на земята. Той се съпротивлявал, а нападателят му запушвал с ръце ноздрите и устата. Така след известно време Михаил престанал да се съпротивлява, защото се задушил. Причината за смъртта според прокуратурата е ,,механична асфиксия", след като е душен. Според прокуратурата убийството е по хулигански подбуди - да покаже перчене, самоцелна демонстрация на сила и явно незачитане на морала в обществото. И двамата според обвинението съзнавали и искали последиците от нарушението на тези норми. Смъртта на Михаил е настъпила по особено мъчителен за него начин и до последно е знаел и осъзнавал всичко, което става с него. Никъде в обвинението думата ,,хомосексуален" не е спомената като мотив. Мерките за неотклонение на обвиняемите са по 5 хил. лв. и 2 хил. лв. През септември участниците в шествието ,,София прайд" припомниха, че искат справедливост за Михаил и извършителите на това ужасно престъпление. Досега редица акции бяха организирани от граждани пред сградата на Съдебната палата в столицата с искането за справедливост.