Южнокорейски апелативен съд разпореди Япония да обезщети група от 16 жени, които са били принудени да работят в японски публични домове по време на войната, отменяйки решението на по-ниско инстанционен съд, предаде Ройтерс.

Наследството от колониалното управление на Япония през 1910-45 г. на Корейския полуостров остава политически деликатен въпрос и за двете страни, предвид многото оцелели "жени за разтуха" – японски евфемизъм за жертвите на сексуално насилие – които все още настояват Токио да поднесе официални извинения и да изплати обезщетения.

Двустранните връзки между двата съюзника на САЩ от години са обтегнати заради сексуалните посегателства по време на войната и принудителния труд, но президентът на Южна Корея Юн Сук-йол и японският премиер Фумио Кишида се стремят да подобрят отношенията между Сеул и Токио. В отговор на решението на съда японският заместник-министър на външните работи Масатака Окано привика южнокорейския посланик Юн Дук-мин, за да изрази "силен протест".

Шестнадесетте жертви заведоха делото през 2016 г., като поискаха 200 млн. вона (155 000 щатски долара) като компенсация за всяка от тях. Но Централният окръжен съд на Сеул отхвърли делото през 2021 г., позовавайки се на суверенен имунитет - правна доктрина, която позволява на държавата да бъде освободена от граждански иск в чуждестранни съдилища.

Върховният съд на Сеул обаче отмени решението на по-долната инстанция, като призна юрисдикцията на южнокорейските съдилища над японското правителство като ответник.

"Разумно е да се смята, че съществува общо международно право, което не признава имунитета на държавата при незаконно действие. Независимо дали действието е суверенен акт",  се казва в изявлението на апелативния съд.

Съдът също така заяви, че случаят попада в обхвата на юрисдикцията на Южна Корея, тъй като ищците живеят в страната и са поискали обезщетение за действия, които се считат за "незаконни" съгласно нейното гражданско законодателство.

Токио заяви, че въпросът е уреден съгласно договор от 1965 г., който нормализира дипломатическите отношения, и двете съседки са се споразумели да сложат "необратим" край на спора в споразумение от 2015 г. В изявление японският външен министър Йоко Камикава заяви, че решението е в противоречие с международното право и споразумения между двете страни, като го нарече "такова, за което може да се съжалява и абсолютно неприемливо."

"Япония отново настоятелно призовава Република Корея незабавно да предприеме подходящи мерки за коригиране на тези нарушения на международното право", каза тя.

Министерството на външните работи на Южна Корея заяви, че в момента проучва мотивите в новото съдебно решение, но не даде повече подробности.