Десислава Данаилова

Безспорен факт е, че българката е сред най-поддържащите се и красиви жени. Това е достойно за уважение, като се има предвид каква сложна организация и дисциплина се изискват на фона на натоварения професионален и семеен график. Може би дамите се надскочиха в годините и повишиха критериите за качествата, които трябва да притежават. А може би и изискванията към тях ги карат да угаждат на всички и всичко. Въпросът е: На каква цена? Стресът, напрежението и липсата на почивка, както и поддържането в режим на максимални обороти през цялото време водят до изчерпване на физиологичния ресурс. Качват се излишни килограми като естествена защитна реакция, стартира процес на преждевременно остаряване, здравето вече не е даденост, a емоциите, които бушуват, допълват картинката. И тук възниква въпросът: Докога българката ще успява да е сред най-поддържаните и красиви жени?

Затова нека коментираме как трябва постоянно да се грижим за себе си - физически, психически, емоционално, интелектуално. Всеки трябва да е наясно с различните аспекти - в грижите за лицето и тялото, в начина на хранене. За да направи своя информиран избор. Твърде голямото предлагане на услуги, нови процедури и продукти най-вероятно може да ви обърка.

Много често бъркат понятието суха и дехидратирана кожа. Това води до неприятно последствие - не се избира правилният продукт за домашна грижа и оттам кожата реагира понякога реактивно. Затова ще започна с темата за дехидратацията и хидратацията.

Всяка кожа може да се дехидратира - сухата, мазната, смесената, чувствителната. Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Освен че е в директен контакт с всички вътрешни органи и тяхното състояние й се отразява, тя е и в директен контакт с околната среда. Една от съществените й функции е на хидрофобна защитна преграда между тялото и околната среда. Тоест предпазва тялото от безразборна загуба на вода, както и обратното.

В кожата има пространство, в което в идеалния случай цари баланс между водата и мазнината - нарича се хидролипиден филм. Балансът е характерна черта на нормалната кожа. Когато кожата е суха, мазнината е намалена и вследствие на това се губи вода. Когато кожата е мазна, мазнината е повишена. Т.е. ключов момент за определяне на типа кожа е мазнината - освен другите характеристики. Когато обаче е засегнато количеството на водата, без да има промяна в мазнината, вече говорим за дехидратация. Загубата на вода от кожата при дехидратация стига до размери 800-1,000 мл на ден, което може да причини патологии, далеч надхвърлящи обикновена промяна в изгледа на кожата, ако състоянието стане хронично. Нарушава се бариерната функция, бактериите започват да пируват и да причиняват различни инфекции. Кожата става реактивна, зачервява се понякога, появяват се сухи линии, бели се, може да проявява и алергични реакции и стартира процес на преждевременно остаряване. Защо се променя количеството на водата и се разбалансира микрообстановката в кожата? Причините могат да са от всякакъв произход - агресивни климатични обстоятелства, хормонален дисбаланс, някои заболявания, медикаментозно лечение, начин на хранене, неподходящо третиране на кожата, употреба на по-агресивни продукти за лице. Понякога и използването на ексфолианти за домашна употреба по неподходящ начин - например всеки ден, а не веднъж седмично или на 10 дни. Водата в тялото представлява 60-70% от теглото на човек. 2/3 от тази вода е концентрирана в клетките и 1/3 в извънклетъчното пространство. Това насочва вниманието към факта, че водата е база за осъществяване на всички процеси в тялото. Водата в кожата е 20% от общото съдържание на тази в тялото. 70-75% от нея е в дермата, 25-30% е в епидермиса. Обръщам внимание на тази досадна статистика, за да стане ясно, че дермата и епидермисът играят много голяма роля в процеса на съхраняване на водата в кожата и в поддържането на хидролипидния баланс. Това, преведено на професионален козметичен език, означава, че за да се стигне до състояние на дехидратация, има пробив на ниво дерма или на ниво епидермис или и на двете - следствие от вътрешни или външни състояния. Балансът между притока и загубата на вода в кожата зависи от жизнеспособността на дермалните и епидермалните клетки. За да съществува воден резервоар в дермата, от който водата да достигне и до епидермиса, е нужно да са в изправно състояние колагенът и еластинът, които, комбинирани с хидролипидни молекули (гликозамин гликани - комбинация от хиалуронова киселина и хондроитинови сулфати), образуват гелообразно извънклетъчно пространство. То задържа повече от 80% от водата, съдържаща се в дермата. Т.е. външна или вътрешна причина е довела или до нарушения на гликозамин гликаните и намаляване на хиалуроновата киселина, или до нарушения на колагеновите и елaстиновите нишки.

Oттук нататък, когато водата в дермалния резервоар драстично намалее, съвсем естествено започва да страда и епидермисът - защото не се подава достатъчно вода, която да мине през четирите епидермални слоя. Страда и неговото функциониране. Нарушава се бариерната преграда, забавя се процесът на делене на клетките и отново стигаме до отключване на всички по-горе споменати реакции на кожата. Може обаче в дермата да няма отклонения, а проблемът да произтича от епидермиса. Възможно е да се е нарушил хидролипидният слой вследствие на външни агресии. А може да са стартирали грешки в деленето на клетките в базалния слой на епидермиса и вследствие на това да се нарушава производството на осмолити - отговарят за клетъчната хомеостаза, или до нарушения в междуклетъчния цимент. При всички случаи резултатът е един - прекомерна загуба на вода и дехидратация на кожата.

Заради всичко това трябва да стане ясно колко важна стъпка е адекватната хидратация на кожата. При дехидратирана кожа терапиите са доста по-целенасочени, защото те съдържат активни съставки, които коригират гореспоменатите изменения в дерма и епидермис. Съдейства се за възстановяване и регулиране на водния резервоар в кожата, много често се добавят капсулирани транспортни молекули хиалуронова киселина, която заключва влагата в кожата за 24 часа.

Хиалуроновата киселина е съставна част не само на кожата, но и на други части от тялото. В кожата се съдържа 1/3 от общото количество хиалуроновата киселина в тялото. С годините или заради външни или вътрешни фактори това количество намалява, което води до загуба на еластичност, тонус и поява на бръчки. 1/3 от хиалуроновата киселина се произвежда и разгражда всеки ден, но с напредване на годините този баланс се нарушава, което е причина за появата на отпускане и дехидратация. Свободните радикали, отделени вследствие на УВ радиацията, също ускоряват този процес. Добавят се активни съставки, които да подсилят колагена и еластина.

Стволовите клетки от растителен произход също присъстват в голяма част от формулите на козметичните продукти за дехидратирана кожа. Те се различават от другите клетки по две характеристики - могат да се самообновяват след дълъг период на неактивност или при специфични обстоятелства да се превърнат в клетки на други тъкани или органи. С напредване на годините стволовите клетки в организма намаляват и са между 2-7%.

При лоши условия на околната среда кожната бариера се разрушава, стволовите клетки се увреждат и страда производството на кератиноцити. Ето тогава се намесват стволовите клетки с растителен произход. Те помагат да се поддържат характеристиките на кожните стволови клетки, подобрява се клетъчната виталност, подсилва се епидермалната регенерация, подобрява се кожната бариера, помагат при климатични промени. Други растителни съставки, които се добавят, са растителни осмолити, които да възстановят и поддържат епидермалната осмоза. Надълго и  широко мога да изреждам различни съставки, които козметичните компании добавят, за да изпъкнат над конкурентите си, но идеята така или иначе е една - възстановяване на водата в кожата. Не забравяйте обаче, че освен козметиката и козметичните терапии e много важно да обърнете внимание на хранителните си навици, защото там е ключът за набавяне на строителен материал за тялото - включително и за кожата. Водата, която пиете, не трябва да се пренебрегва. За тези, които не знаят: умножете килограмите телесно тегло по 30 и ще получите дневната доза, адекватна за вас. И това е съвсем естествено. Не може човек, който тежи 50 килограма, да пие вода колкото двойно по-тежкия. Пикантните храни, солта, алкохолът също дехидратират - както и агресивните външни условия. Ако все пак състоянието на кожата ви се струва притеснително, консултирайте се с дерматолог, преди да предприемате действия.