Няколкостотин хиляди служители в училищата, болниците и социалните служби в канадската провинция Квебек напуснаха работа в първия ден от обявената за историческа стачка с искане за по-добро заплащане и условия на труд. Общо около 600 000 държавни служители във френскоговорящата провинция планират да стачкуват тази седмица, като някои от тях призовават за продължителна обща стачка след месеци на безплодни преговори с управата на Квебек.

На едно място пред училище в Монреал се събра тълпа, която развяваше синдикални знамена и плакати с надпис:

"Инфлацията ни прави по-бедни, а работодателите - по-богати" и "Батериите ми са изтощени", оплаквайки се, че учителите работят до изтощение.

"Оставаме с впечатлението, че правителството прави избор, но не избира обществените услуги", заяви пред АФП Валери Фонтен, председател на Федерацията на помощния персонал във висшето образование, "Основният спорен въпрос е заплащането", каза тя. "Имаме разлика в заплащането в обществените услуги, която се увеличава."

Учителят в началното училище Ерик Льоро добави: 

"Искаме повече услуги за нашите ученици, искаме по-балансирани класове... с по-малко ученици в клас."

Миналия месец синдикатите отхвърлиха предложението за 10,3% увеличение на заплатите за пет години и еднократен бонус от 1000 канадски долара за всеки държавен служител. Квебекското правителство заяви, че според него предложението е в съответствие с прогнозите за инфлацията, но профсъюзите заявиха, че то е "обидно" и не се доближава до увеличените разходи за живот и всъщност в крайна сметка ще направи работниците по-бедни.

През следващите три дни 420 000 държавни служители, представлявани от коалиция от големи профсъюзи, няма да бъдат на работа. Това е втората им стачка през ноември.

На 23 ноември към тях ще се присъединят 66 000 учители от Федерацията за автономно образование. Около 80 000 медицински сестри и други здравни специалисти също планират да напуснат работа до края на тази седмица.