Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Украйна "просто не може да чака" за повече противовъздушна отбрана, докато Киев моли западните съюзници да увеличат доставките, за да отблъснат руските атаки.

"Забавянето на доставките на противовъздушна отбрана ще позволи на руските ракети да поразяват повече цели, а забавянето на доставките на боеприпаси ще позволи на Русия да окаже натиск по протежение на фронтовата линия", заяви Столтенберг, "Украйна просто не може да чака. Тя се нуждае от противовъздушна отбрана, боеприпаси и помощ сега."

Миналата седмица страните от НАТО обещаха, че ще прегледат запасите си, след като Киев помоли за повече системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", способни да свалят руски балистични ракети.

През последните седмици Москва засили въздушните си бомбардировки по инфраструктурата на Украйна, като президентът Володимир Зеленски заяви, че Кремъл цели да прогони хората от втория по население украински град Харков. Отчаяните призиви на Киев за нова подкрепа идват в момент, когато неговите превъзхождани по численост сили се борят да удържат руските военни по фронтовата линия.

Вашингтон заяви, че се е съгласил да продаде на Украйна спешно необходимо военно оборудване на стойност 138 млн. долара за ремонт и модернизация на ракетните системи HAWK, докато по-големият пакет от помощи на стойност 60 млрд. долара остава в застой.