Полицията и прокуратурата дадоха извънреден брифинг за стрелбата вчера близо до болница Токуда, при която беше прострелян, а по-късно и почина в болницата 18-годишен младеж. По последна информация полицията е преследвала трима души, заподозрени за грабеж. 

"В нощта на 17 срещу 18 септември в 4-то райнно е получен сигнал от телефон 112 за извършен грабеж на две момичета от три непознати за тях лица, като пострадалите дават конкретно описание на извършителите - със суитшърти и маски на лицето.

Екипи на полицията веднага са пратени на място. Около 05:00 ч. отново постъпва сигнал от охрана на обект, че три лица прескачат оградата и се оттеглят към Зоопарка, наш екип започва издирване и установяват, че три лица влизат в автобус 120. Незабавно колегите подават звуков сигнал на автобуса, той преустановява движението.

Едното лице е установено в автобуса, други две се опитват да избягат в обратна посока. В този момент единият от колегите полицаи тръгва след двете бягащи лица и на няколко пъти ги предупреждава: "Стой! Полиция! Ще стрелям". Те не се съобразяват, не спират.

Полицаят произвежда два контролни изстрела. Но заподозрените отново не спират. Накрая произвежда срещу единия още един изстрел. След като полицаят вижда, че е ранен, го кара в болница Токуда. След намеса на лекарските екипи се разбира, че е починал", обясниха за случая от полицията. 

Полицаят, прострелял заподозрeния за грабеж 18-годишен младеж в София, лично го е закарал с патрулния автомобил до болница. Това коментира пред журналисти директорът на СДВР Любомир Николов, който със заместник-градския прокурор на София дадоха подробности около случая.

„Искам да заявя, че полицейският служител, произвел изстрела, е безупречен със 7 години стаж в системата, многократно награждаван, включително от министри“, заяви Николов.

За задържаните младежи той посочи, че са стари познайници на полицията. Установени са множество грабежи в района, в който е станала престрелката.