Статуята на Коперник е една от многото „говорещи“

Нов проект ще превърне Чикаго от град, известен със своят архитектура и интересни статуи, в място, където те ще заговарят минувачите. „Истории от статуите на Чикаго" предвижда всяка по-известна скулптура да получи свой собствен глас. Но не какъв да е, а на известен актьор.

Джо Панделски от театър „Гудман" разказа, че хората приемат статуите просто като част от пейзажа. „Сега това ще се промени. Статуята всъщност оживява и ти казва история не само за нея, а и за града. Учиш малко повече за културната история или историята на града, като разглеждаш тези произведения на изкуството", обяснява г-н Панделски.

Смисълът е поне част от статуите да оживяват с познати и неслучайни гласове. Ако отидете при Николай Коперник, ще чуете Джони Галечки от популярния сериал „Теория за големия взрив". Историята на паметника „Клауд гейт" пък разказва Дейвид Шуимър - любимец на всички с ролята си на Рос в сериала „Приятели".

Организаторите са изключително доволни от включилите се артисти. „Хората, които са включени в проекта, са наистина огромни звезди и те даряват част от таланта си на града", казва Джо Панделски.

За да чуете гласовете на статуите, трябва все пак да разполагате със смартфон. Чрез него можете да сканирате баркода, намиращ се на табела в близост до съответния паметник. След това ще получите „обаждане" от каменния исполин пред вас и ще можете да прослушате монолога, записан от актьора.

Любопитно е, че не всички „гласове" на статуи са на сценаристи или професионални автори. Все още в Чикаго има паметници, които очакват да получат глас - можете да го дадете и вие! Всеки желаещ би могъл да напише монолог и да го изпрати на организаторите. Те с удоволствие ще прочетат всички предложения и ще изберат най-доброто според тях.

Начинанието в Чикаго не е първото в света. Подобни статуи има и в Британия - в Лондон и Манчестър. Но все пак в Америка единственият град, в който може да видите такава атракция, засега си остава Чикаго. Списък със статуите, които разказват истории, може да бъде намерен на www.statuestorieschicago.com.