Може и да е трудно да се повярва на фона на поскъпващите цени и кризата с разходите за живот, но редностатистическото американско домакинство е постигнало статут на милионер. Това показва проучване на Федералния резерв за потребителските финанси, анализирано от Fortune.

Средният капитал на американското семейство, коригиран с инфлацията, е бил 1.06 милиона долара през 2022 г., което е ръст с 23% спрямо предпандемичната 2019 г., когато той е бил 868,000 долара, отбелязва изданието. 

Въпреки икономическите предизвикателства, породени от пандемията и след това от войната в Украйна, средностатистическите домакинства са живели значително по-добре миналата година, отколкото преди пандемията, показва проучването. Дори ако се погледне медианата – друга мярка на средната стойност, която представлява средната точка в класацията и е по-малко вероятно да бъде изкривена от изключително високи или ниски числа – типичното американско семейство е имало капитал от 192,900 долара. Това число представлява впечатляващо увеличение след инфлацията от 37% за три години. 


Средната нетна стойност или капитала е значително по-висока от медианата, тъй като се увеличава от 10-те процента най-добре печелещи, чието нетно състояние е средно 6.63 милиона долара, според данните на Федералния резерв. Междувременно домакинствата в най-долните 10% са имали среден капитал от $5,300 през 2022 г. 

Средната нетна стойност се изчислява чрез събиране на нетната стойност на всички американски домакинства и след това разделяне на броя им.

Бумът на жилищния пазар създава милионери

Изследването подчертава колко е важно да имате недвижима собственост, ако искате да изградите богатство. Почти две от всеки три американски семейства са притежавали собствени жилища през миналата година, което отразява леко увеличение спрямо предходните три години – и тъй като пазарът на имоти процъфтяваше по време на пандемията, това се отрази и на капитала на собствениците на имоти. 

Средната нетна стойност на семействата, разполагащи с лично жилище, възлиза на 1.53 милиона долара през 2022 г., в сравнение с едва 155,000 долара за наемателите. Дори в Обединеното кралство над 41,000 собственици на жилища станаха милионери – увеличение от 6% спрямо предходната година – тъй като цените на жилищата скочиха драстично миналата година. 


Но докато скокът в цените на жилищата е от полза за тези, които вече имат своя собственост, той създава финансов неуспех за наемателите, отбелязват експертите. 

Друго проучване на Федералния резерв, публикувано през май, установи, че 65% от американците, които наемат жилище, го правят, защото не могат да си позволят първоначална вноска за закупуване на жилище. 
3.5 милиона души обаче

загубиха статута си на милионер

миналата година. Въпреки че средностатистическото домакинство става все по-богато, действителният брой на милионерите намалява. Броят на възрастните с активи над 1 милион долара е намалял от 62.9 милиона в края на 2021 г. на 59.4 милиона в края на 2022 г., според годишния доклад за богатството на UBS – и това е най-резкият спад от финансовата катастрофа през 2008 г. Дори в САЩ, където има значително повече милионери, отколкото навсякъде другаде по света, 1.8 милиона души са загубили своя „милионерски статут“ миналата година. Сега общият брой на милионерите в САЩ възлиза на около 22.7 милиона. 


В Обединеното кралство броят на милионерите е намалял с 440,000 до 2.6 милиона, третият най-голям спад след Япония, която е спаднала от 3.2 милиона на 2.6 милиона. 

Междувременно броят на хората в световен мащаб с над 50 милиона долара е намалял с 22,500 до 243,000.