Мемоарната книга на принц Хари "Spare" официално ще бъде пусната в продажба следващата седмица, но голяма част от съдържанието й вече изтече в британските и американските медии.  Книгата ще излезе на 10 януари, а от Бъкингамския дворец не са коментирали съдържанието й. Ето някои от най-забележителните подробности.

Пререкание с Уилям

Хари твърди, че по-големият му брат принц Уилям го е нападнал по време на спор за съпругата му Меган. "Той ме сграбчи за яката, скъса огърлицата ми и ме повали на пода", пише той в книгата, според „Гардиън”, "Приземих се върху купата на кучето, която се счупи под гърба ми, а парчетата се врязаха в мен. Лежах за миг, замаяна, после се изправих на крака и му казах да се махне".

Неприятел

Хари нарича Уилям "любимия ми брат и заклет враг". "Странно, но между нас винаги е имало съперничество", обяснява той в интервю за американското телевизионно предаване "Добро утро, Америка", което ще бъде излъчено следващия понеделник, "Мисля, че въпросът "престолонаследника/резервния син", наистина играе роля." Хари вероятно имапредвид традиционно намалената си кралска роля в сравнение с Уилям, който е първи в линията за трона.

Страдание

Бащата на братята, крал Чарлз III, молел синовете си да спрат да се бият на среща след погребението на баща му, принц Филип, през април 2021 г. "Моля ви, момчета. Не превръщайте последните ми години в страдание", казал им той, според мемоарите. Хари описва също така "тайната среща" като приличаща по-скоро на дуел, отколкото на помирение. Уилям твърди, че не знае защо Хари се е изселил в Съединените щати, пише Хари, докато баща му "ме гледаше с изражение, което казваше: "Аз също".

Нелепа шега

Хари разкрива, че Чарлз се е шегувал дали наистина е негов баща. "Кой знае дали наистина съм принц на Уелс? Кой знае дали изобщо съм истинският ти баща?" пише Хари според вестник "Ню Йорк Поуст". "Той се смееше и се смееше, макар че това беше изключително нелепа шега, като се има предвид слухът, който се разпространяваше точно тогава, че истинският ми баща е един от бившите любовници на мама: Майор Джеймс Хюит." Майката на Хари, принцеса Даяна, имаше петгодишна афера с Хюит, бивш кавалерийски офицер, което породи упорити спекулации, че той може да е баща на Хари. Отбелязвайки, че Хюит има подобна "пламтящоруса коса", Хари заклеймява твърдението като предизвикан от таблоидния "садизъм". "Майка ми не се е срещала с майор Хюит, докато не съм се родил", отбелязва той.

Наследник и резерва

В книгата Хари разказва за радостта на баща си, когато през 1984 г. Даяна ражда така наречения "резервен" син. Предполага се, че Чарлз е казал на съпругата си, че появата на Хари означава, че тя вече му е дала и наследник, и резервен син за наследяване на трона, и че работата му е уредена.

Камила

Хари заявява, че двамата с Уилям са "молили" баща си да не се жени за кралицата-консорт Камила, с която Чарлз имал връзка, докато бил женен за майка им. Той разказва, че братята са казали, че няма да пречат на връзката на Чарлз с нея, но са помолили да не се женят. Хари разказва подробно и за това как се е почувствал при първата си среща с Камила, като я оприличава на "инжекция". "Спомням си, че се чудех... дали тя ще бъде жестока към мен; дали ще бъде като всички зли мащехи в приказките", пише той.

Убити врагове в Афганистан

Британският вестник The Telegraph съобщава, че принц Хари твърди, че е убил 25 души, докато е служил в британската армия в Афганистан, като казва, че в разгара на битката е гледал на целите си като на "шахматни фигури", а не като на хора. The Telegraph съобщи, че е получил копие от испанската версия на книгата преди официалното й пускане. Принцът има две пребивавания в Афганистан, едното от 2007 до 2008 г., а другото от 2012 до 2013 г. Той пише, че по време на битка не е смятал 25-те души, които е убил, за индивиди, а по-скоро ги е виждал като „шахматни фигури“, които са били извадени от дъската. Напредъкът на технологиите "в ерата на "Апачи" и лаптопите" позволи на Хари да каже "с точност колко вражески бойци съм убил", добавяйки, че "изглеждаше важно за мен да не се страхувам от това число".

Наркотици

Хари признава, че е употребявал няколко пъти кокаин, когато е бил тийнейджър, и казва, че е бил "готов да опита почти всичко, което би променило предварително установения ред". Но добавя: "Не беше много забавно и не ме караше да се чувствам особено щастлив, както изглежда се случва с другите, но ме караше да се чувствам различен и това беше основната ми цел. Да чувствам. Да бъда различен."

Девственост

Хари разказва, че е загубил девствеността си в полето зад оживена кръчма, с "по-възрастна дама", която "много обичала конете". Но той смята, че това е било "унизителен епизод" и съжалява, че се е случило на открито, където е можело да ги видят.

"Майка ти е с теб"

Хари разказва, че след като се преместил в Калифорния, потърсил помощ от жена, която "твърдяла, че има "сили и способност да предава послания от мъртвите". Херцогът на Съсекс не я описва като медиум или ясновидец, но пише, че е усетил "енергия около нея" веднага след като са се срещнали. "Майка ти е с теб... точно сега", казва той, че жената му казала. Хари си спомня, че вратът му се затоплил и очите му се насълзили. "Ти живееш живота, който тя не е могла да живее. Живееш живота, който тя искаше за теб", казва тя.