Автомобилът, предизвикал катастрофата на Околовърстно шосе в столицата, при която загина французин, е бил спрян от полицаи малко преди фаталния сблъсък, съобщи NOVA, като цитира ексклузивен разказ на собственикът на drink&drive компанията, чиито услуги е потърсил Димитър Любенов същата вечер. Шофьорът на скъпата кола бил редовен клиент на drink&drive фирмата на Димитър Геров. Малко преди катастрофата отново му звъни, за да използва услугите му, разказа собственикът на дружеството пред телевизията. „На мен ми се обади, аз тръгнах към него, обаче докато пътувахме към адреса ни спря патрулен автомобил за проверка, при което ни забави. Служителите са на работа, не ги обвинявам, но във въпросната вечер проверката продължи 30 минути”, спомня си Геров.

Заради забавянето се налага управителят на фирмата да изпрати друга кола, която е в близост до Димитър Любенов, за да го вземе от заведение в квартал „Бояна”. Две пресечки преди въпросния адрес втората кола се разминава с проверявания автомобил. Шофьорите го разпознават и се свързват с шефа си. „Съобщават ми, че патрулен автомобил кара след него на пусната сигнализация”, каза още Геров. По думите му пред NOVA след това полицаите спират автомобила на Любенов.

Коментарът на прокуратурата

Зам.-градския прокурор на София Иво Илиев каза относно хронологията на събитията: "Имало е желание от обвиняемия за drink&drive, но то не се е осъществило, защото полицаите са се отзовали първи явно и са му предложили тяхната съдействие." От записи на камерите се вижда, че патрулен автомобил съпътства катастрофиралата по-късно кола, управлявана от Любенов, до момента на пътния инцидент, допълни Илиев. „След което има един момент, в който няма камери, но има забавяне по GPS с три минути. Там, по всяка вероятност, и двата автомобила са спрели, защото след това по записи на друга камера пътуват един зад друг”, каза още зам.-градският прокурор. „Вместо да останат там, да се обадят на дежурна група, да сигнализират, а и да документират случилото се, те тръгват назад и се връщат, като се оттеглят от местопроизшествието. Един километър назад, това са моите данни”, каза още Иво Илиев. Униформените се връщат на мястото на катастрофата, едва след като е подаден сигнал до 112 от друг свидетел.