Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия обмисля възможни промени в доктрината си за използване на ядрени оръжия, предаде Ройтерс. По същество доктрината гласи, че Русия може да използва оръжия от такъв вид в отговор на ядрена атака или в случай на нападение с конвенционално оръжие, което представлява заплаха за държавата, отбелязва агенцията.

От началото на войната в Украйна някои ястреби сред кръговете на руските военни анализатори се застъпват за това Москва да намали прага си на търпимост по отношение на използването на ядрено оръжие. Путин обаче твърди, че не е необходимо Русия да нанася превантивен ядрен удар. Той говори пред журналисти във Виетнам ден след посещението си в Северна Корея за среща на върха с лидера ѝ Ким Чен-ун. Двамата подписаха договор, съгласно който всяка от страните обещава да окаже незабавна военна подкрепа на другата в случай на въоръжена агресия срещу някоя от тях.

Москва очаква сътрудничеството й със Северна Корея да послужи като възпиращ фактор за Запада, но не е необходимо да се използват севернокорейски войници във войната в Украйна, заяви Путин, цитиран от руските държавни медии. Руският президент не изключи и възможността Москва да предостави високоточни оръжия на Пхенян.

Путин коментира и ситуацията със Запада, като обвини военния алианс НАТО, че създава заплаха за сигурността на Русия и други държави в Азия.

"Виждаме какво се случва в Азия; създава се блокова система", заяви той, "НАТО вече се "премества" там (в Азия), сякаш на постоянно местожителство. Това, разбира се, създава заплаха за всички страни в региона, включително и за Руската федерация. Ние сме длъжни да отговорим на това и ще го направим."

Обезпокоени от нарастващата военна мощ на Китай, САЩ настояват НАТО да споделя опит и да изгражда връзки с държави като Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия.