Най-малко 30 милиона души наблюдаваха пълното слънчево затъмнение над САЩ в понеделник. Луната блокира слънчевата светлина, хвърляйки сянка с широчина над 300 км, която диагонално пресече Северна Америка, от Масатлан, Мексико, до Нюфаундленд, Канада.

Пътят на пълното затъмнение започна от Масатлан на брега на Тихия океан, в 11:07 ч. сутринта местно време. След като хвърли сянката си над Дуранго, Тореон и Монклова, то премина в Съединените щати над натоварения граничен пункт „Ийгъл пас“ в 13:27 часа местно време. 

В Тексас природният феномен се наблюдаваше над Сан Антонио, Остин и Далас след обяд. По пътя си на север затъмнението донесе мрак над Литъл Рок, Арканзас, преди да продължи към Индианаполис, Индиана; Кливланд, Охайо; и Бъфало, Ню Йорк. На границата с Канада пътят на пълното затъмнение включи и Ниагарския водопад, прескочи Торонто и напълно блокира слънцето над част от Монреал, преди да се отправи към Северния Атлантик през Нюфаундленд.

Градовете Кейп Жирардо, Мисури и Карбъндейл, Илинойс, които бяха на пътя на затъмнението от 2017 г., също се оказаха в мрак и през 2024 г. 

Някога обвити в почит и страх, в днешно време затъмненията се превръщат в масов спектакъл.

Космическо шоу,

в което Луната застава между Земята и Слънцето. Въпреки че земният спътник е 400 пъти по-малък от нашата звезда, той е и 400 пъти по-близо, така че припокриването на двете е почти точно. 

В Литъл Рок, Арканзас, по средата на пътя на пълното затъмнение, хиляди хора се събраха, за да видят как Слънцето магически ще изгасне, а след това отново ще изгрее в пълния си блясък. Както на толкова много места по пътя му, мракът настъпи постепенно и над кампуса на Университета на Арканзас в Литъл Рок.

Когато Луната започна да настъпва пред Слънцето, температурата започна да спада. Изведнъж птиците започнаха да пеят в недоумение, разказаха очевидци. 

В 13:51ч. местно време Луната напълно скри Слънцето, носейки със себе си момент на смущаваща тъмнина, която продължи около три минути. Въздишки на учудване и викове на еуфория обзе хиляди хора, които се събраха в кампуса. В онзи неописуем момент, когато Слънцето беше напълно скрито, а Луната можеше да се види само сред пръстен от светлина, на Земята настъпи пълна тишина пред лицето на величествения небесен спектакъл. 

След това Слънцето отново изгря, оставяйки хиляди хора въодушевени от това, което току-що бяха видели. 

„Пътувахме седем часа от Мисисипи. Заслужаваше си“, каза пред El Pais 47-годишният Джонатан, който пътува с кола от Хатисбърг до Литъл Рок, защото видя, че прогнозата за времето в Арканзас е добра. Той пристигна в неделя, за да наблюдава затъмнението със съпругата си и трите си деца. 

Десетки хора имат очни проблеми, наблюдавали затъмнението с невъоръжено око

Прогнозата за времето беше основната грижа за преследвачите на затъмнения в Съединените щати в понеделник, тъй като облаците заплашваха да провалят шоуто в голяма част от страната. „Невероятна е тъмнината по обед“, отбелязва Майлс Блантън, професор по физика в Университета на Арканзас. „Толкова е предсказуемо, че се чувстваше така, сякаш го правим да се случи, сякаш го контролираме. Толкова точно, че ни дава онова фалшиво чувство за контрол“, добави той. „Смайващо е, никога не съм виждал нещо подобно“, каза Гавин от Литъл Рок по време на пълното затъмнение. 

В цяла Америка телевизионните канали почти не говореха за нещо друго. ABC интервюира изпълнителката на неофициалния химн на всяко затъмнение. 

„Все още се вълнувам, когато чуя песента по радиото“, каза Бони Тайлър. „Всеки път, когато настъпи затъмнението, всички по света свирят Total Eclipse of the Heart и аз никога не се уморявам да я пея“, добави тя. 

Навсякъде по пътя на затъмнението бяха организирани големи събития отчасти за развлечение, отчасти за научна пропаганда. В Ню Йорк множество хора се събраха в Сентрал Парк с телескопи и очила за наблюдение. Бяха организирани събития за проследяване на затъмнението на върховете на небостъргачи, в лодки и в обществени паркове. Тези, които можеха да го направят, напуснаха града към места с пълна тъмнина, причинявайки големи задръствания както по пътя дотам, така и по пътя обратно. 

Десетки хора имат очни проблеми, наблюдавали затъмнението с невъоръжено око

Пълните слънчеви затъмнения се случват на всеки една до три години някъде по света, но на всеки 12 години в Америка. Следващото пълно слънчево затъмнение в Съединените щати

ще бъде чак през 2033 г.

То ще бъде наблюдавано само над Аляска. През 2044 г. сянката на Луната ще потъмни Западна Канада, Монтана и Северна Дакота. На 12 август 2045 г. пълно слънчево затъмнение ще прекоси страната от Калифорния до Флорида. 

Това означава, че големи градове като Рино, Невада, Колорадо Спрингс, Колорадо и Орландо, Флорида ще бъдат туристически дестинации за събитието. 

Максималната продължителност на пълното слънчево затъмнение след 11 години ще бъде шест минути и шест секунди, в сравнение с четири минути и 24 секунди, които се случиха в понеделник.

Десетки хора имат очни проблеми, наблюдавали затъмнението с невъоръжено око

Десетки хора имат очни проблеми, наблюдавали затъмнението с невъоръжено око 

Докато лекарите и служителите на НАСА последователно умоляваха хората да наблюдават затъмнението само с подходящи предпазни очила, десетки от тях просто не успяха да устоят на изкушението. 

Приблизително 100 души в САЩ и Канада са потърсили помощ при очни специалисти след слънчевото затъмнение на 21 август 2017 г., оплаквайки се от увреждане на ретината, свързано със затъмнението, според неофициално проучване на Американското астрономическо общество. Тази година отново не мина без осветени.  

„Очите ми вече кипят и вратът ми е подозрително подут“, написа в социалната мрежа Х потребител от Манитоба в Канада, докато Google отчете, че търсенията по „възпалени очи“ са скочили в понеделник вечерта.

Тъй като човешката ретина в задната част на окото няма болкови нерви, е малко вероятно човек да изпита дискомфорт, който да му осигури ранно предупреждение за увреждането, предизвикано от гледане на слънчевото затъмнение с невъоръжено око, казват експерти. „Вашата ретина може да бъде увредена дори преди да го осъзнаете“, пише и НАСА, „и след това може да е твърде късно да спасите зрението си.“ 

Една от най-уязвимите области на ретината, според лекарите, е макулата: „малка, но важна област“, критична за разпознаване на детайли като писмен текст. „Дори няколко секунди гледане на слънцето по време на затъмнение може временно или постоянно да изгори макулата“, предупредиха офталмолозите от Johns Hopkins Нийл Бреслер, Джун Конг и Дж. Фернандо Аревало. „След като тъканта на ретината бъде унищожена“, пишат тримата, „тя не може да се регенерира, което води до постоянна загуба на централно зрение.“ 

Резултатът от увреждане на макулата може да бъде невероятен: да видите собственото си лице като празно в огледалото или да не можете да различите думи във вестник, сякаш е празно. Необходими са само около 100 секунди излагане на слънчева светлина, за да причини увреждане на ретината на човек. 

За щастие в голям процент от случаите симптомите се подобряват с времето.

„Много хора се възстановяват след три до шест месеца“, каза говорителят на Aмериканската офталмологична асоциация Сузане Медейрос, „но някои ще страдат от постоянна загуба на зрение под формата на малко сляпо петно и изкривяване завинаги“, добави тя.