Българската социална мрежа ,,Ятото” раздава всеки месец атрактивни награди

Битката на новите социални мрежи с Facebook е много трудна и изглежда предрешена. Все пак има компании, които смятат, че могат да си завоюват дял от този иначе доста активен пазар. Две от тях смятат да привличат потребители с обещания за парични възнаграждения за най-активните. Те се казват Bubblews и Bonzo Me, като идеята им е да плащат на потребителите, чийто публикации привличат още трафик и рекламодатели.
,,Смятам, че социалните мрежи се възползваха от хората предостатъчно. Facebook изкарва много пари от съдържанието, което хората създават, но те не получават нищо", коментира Майкъл Нусбаум, който е създател на Bonzo Me. Неговата социална мрежа обещава, че ще плаща на потребителите до 80% приходите от реклама, които са генерирани от най-популярните им публикации.
Конкурентът Bubblews има малко по-различен метод на работа. Алгоритъмът на тази социална мрежа ще следи колко и каква активност провокират публикациите на потребителя. На тази база се извършват изчисленията и се дават конкретни суми.
,,Никой не трябва да идва на нашия сайт с очакването, че ще напусне работата си. Искаме да сме честни с потребителите си. Социалните мрежи не трябва да са места, където се чувстваш използван", коментира Арвинд Диксит, изпълнителен директор на Bubblews.
Първоначално мрежата ще плаща по няколко цента за някакво взаимодействие с даден пост. С увеличаването на популярността на публикациите на дадения потребител ще се увеличават и възнагражденията. Bubblews ще следи за качеството на публикациите, като иска те да са поне 400 символа или два абзаца, преди да водят до линк например или снимка. Двете социални мрежи вече са извън тестова фаза, като приемат регистрации. Bonzo Me дори обявяват, че вече са платили на потребителите общо около $30 хил.

В България подобна практика вече почти година провежда социалната мрежа Yatoto. Тя насърчава потребителите да публикуват съдържание всеки ден или да посещават страници на рекламодатели, присъединили се към ,,Ятото". Като благодарност за това всеки месец мрежата плаща общо 15,000 лева - един от потребителите получава 5,000, още 5,000 си разпределят всички негови приятели и останалите 5,000 са за рекламодателите, чийто каузи изтегленият потребител е подкрепил.