сн. „Фронт“

О. р. полковник Ангел Тюфекчиев *

Идеята на Министерството на отбраната всички български граждани между 18 и 32 години да бъдат водени на военен отчет е голяма глупост. Член съм на обществения съвет по въпросите на отбраната и там вече си казах мнението. Бил съм доста години в министерството на длъжност в „Организационно-мобилизационно управление" към Генералния щаб. Това, което искат да направят сега, е едно недоносче.

Не може да заведеш на отчет хора, които не са минали военна подготовка. Тук не става въпрос само за това как се стреля с пистолет или автомат. Армията има такава техника, че едва ли е в състояние някой в рамките на една година да усвои всичко. Най-големите иновации в техниката по света първо се изпробват в армията.

Това е институция, която разполага с изключително сложна техника за милиарди. Кой ще води отчета и кой ще го осигури? За да повикаш тези хора на учебен сбор, първо трябва да се изгради система. Военните управления навремето имаха система за военни приемателни пунктове, за повиквачи, за сформиране на отделните подразделения. Защото войникът не може да действа сам, той трябва да е в екип. Според министъра на отбраната българите между 18 и 32 години нямало да бъдат мобилизирани и когато възникне война, тогава щели да бъдат призовани и обучавани. След като няма да бъдат мобилизирани, защо да ги водят на отчет? Кой ще ги води на отчет? Кой ще сформира екипажите? Как си представяте във време на война да ги мобилизират и да ги учат едновременно?

При съвременните условия за водене на бойни действия динамиката е изключително висока. Ако някой си представя, че като разберем, че ще има война, ще намерим време тепърва да обучаваме младите хора - това е гавра. Поне пет-шест месеца са необходими, за да добие боецът обща представа от военна подготовка. Един се обучава за свързочник, друг за танкист, трети за ракетчик. Всяка дисциплина се усвоява по отделен план и изисква доста време. Как ще подготвиш един ракетчик за една седмица или за месец? Ако е за стрелба, за една седмица ще му покажеш как се разглобява автоматът, как се стреля, но му трябва време да придобие навици и техника при стрелбата, за да бъде точен, а не само да стреля като сватбарин. Един ракетчик се подготвя в рамките минимум на 6-8 месеца. Един свързочник се обучава също в рамките на 3-4 месеца.

Отделно когато се подготвя резерв, той се приобщава към мирновременните формирования. Не искам да обиждам никого, но дори професионалните войници в армията днес нямат нужната подготовка. Платената армия е много по-скъпа, само 10,000 лева на година е обучението за един войник без заплатата. Това прекъсване на кадровата армия и платената армия е предателство по отношение на българската нация.

Закриването на казармата е голяма грешка и това беше преднамерено направено, за да слугуваме на други интереси. С прекъсването на донаборната служба се прекъсна връзката между народ и армия. Навремето, като отиваха войници, изпращаха ги като за сватба. Сега махнаха „Н" от Министерството на народната отбрана. Вече не е народна. Ами чия е? Целта беше да се смачка фасонът на Българската армия. А знаем поговорката: „Който не храни собствена армия, храни чужда." Ето, вече я храним и тя ни излиза много по-скъпа.

Затова е необходимо по най-бързия начин да се върне казармата. Идеята сега я подеха от ВМРО, но много преди тях беше наша идея, на Военния съюз. Другата идея - жените да бъдат водени на военен отчет, също е абсурдна. Жените нямат работа в армията. Може ли една ученичка на 18 години да я водиш на отчет? Ами тя не знае къде се намира. Армията е изключително сложен организъм, не може да се мисли на принципа - дай да ги съберем и ще ги направим войници.

А министър Николай Ненчев е на светлинни години от способността да управлява войски. Той е сложен от политическите обстоятелства, но не е за там човекът. Когато се решават въпросите за армията, той ходи на почивка в Мароко. Аз съм го призовавал няколко пъти да си подаде оставката. Защо все назначават някакви комедийни образи за министри на отбраната?

Държавата има четири крака - единият е армията. Сега този крак го няма и държавата е куца. Другият пример - армията отива да охранява границата. По международните конвенции въоръжени сили нямат право да отиват на 20 км до границата. Те щели да ходят без оръжие, което е още един абсурд. Може ли войника да го изпратиш да изпълнява функции на границата срещу хора, които нямат право да я пресичат? Но в същото време да не носи оръжие?

Голяма част от българите са настроени да се въведе наново кадровата военна служба. И сега, за да замажат желанието на хората, маркират нещо, което е мъртвородено. И защо до 32 години ще водят на отчет хората? Всички наши съседи се превъоръжават, увеличават си състава на армиите, въвеждат нови технологии. Ние сме обратно. България не е в състояние да се защити при какъвто и да е конфликт.

----------------------

* Авторът е председател на Независимия национален съюз на офицерите в България и зам.-председател на Конфедерацията на обществените организации от сигурността и отбраната.