Словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че има опасност войната в Украйна да продължи до 2030 г., ако не започнат мирни преговори, предаде АФП. Фицо спечели парламентарните избори през септември, като по време на кампанията обеща да прекрати военната помощ, предоставена на Украйна от предишните правителства.

"Този конфликт е замръзнал, той е в състояние, в което може да продължи до 2029 г. или 2030 г.", каза Фицо след среща с чешкия си колега Петр Фиала, 
"По-добре е да водим преговори в продължение на 10 години в мирно време или с прекратени бойни действия, вместо да седнем да преговаряме след 10 години без никакъв резултат, само за да разберем, че има още 500 или 600 хил. загинали", добави той.

Трипартийният кабинет на Фицо, съставен от крайно десни министри, вече блокира планирания от предишната администрация пакет от военна помощ за Украйна на стойност 40,3 млн. евро. Чешката република и Словакия приеха хиляди украински военни, но сега изглежда, че имат разминавания по въпроса дали да продължат военната помощ за Украйна.

"Убеден съм, че това все още има смисъл, защото Украйна се нуждае от нашата подкрепа за храбрата си борба", заяви Фиала от Чешката република.

Фицо настоя, че макар страната му да няма да предостави на Украйна допълнителна военна помощ, тя няма да се противопостави на това други да я предложат.

"Ако Чешката република или която и да е друга държава в света или Европа реши да предостави военна помощ на Украйна, ние няма да осъдим никого."