Американски компании са готови да изстрелят мисия към Луната на 14 февруари - по-малко от месец, след като подобна мисия завърши с неуспех с изгарянето на космическия кораб в земната атмосфера, съобщи НАСА.

SpaceX планира изстрелване в 12:57 ч. (05:57 GMT) от космическия център Кенеди във Флорида, като спускаемият модул Nova-C на Intuitive Machines се очаква да кацне на Луната на 22 февруари, в кратер близо до южния лунен полюс. НАСА плати на Intuitive Machines над 100 милиона долара, за да достави своя научен хардуер за мисията, част от по-широка стратегия за стимулиране на лунната икономика и делегиране на рутинни товарни мисии на частния сектор. Полезният товар на спускаемия апарат "Nova-C" включва инструменти за по-добро разбиране на лунната среда, докато НАСА се готви да изпрати хора на небесното тяло по програмата Artemis по-късно това десетилетие.

Само пет нации са постигнали меко кацане на Луната. Съветският съюз беше първи, следван от Съединените щати, които все още са единствената страна, изпратила хора на Луната. Китай постигна това три пъти през последното десетилетие, следван от Индия и последно Япония. Японският спускаем апарат кацна на 20 януари, но се озова на една страна, оставяйки слънчевите си панели неуредени.

Кацането на Луната е усложнено от коварния терен и липсата на атмосфера, което означава, че парашутите не са опция и космическият кораб трябва да използва своите тласкащи устройства, за да постигне контролирано спускане.