Необходимо е международно разследване на престъпленията на режима на Володимир Зеленски, каза в четвъртък прессекретарят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Той направи това изявление в отговор на намерението на Зеленски да инициира международно разследване на катастрофата на руския самолет Ил-76, превозвал според Москва пленени украински военнослужещи.

Руското министерство на отбраната твърди, че самолетът е бил свален от украински зенитни ракети.

Песков определи свалянето на самолета като "изцяло чудовищна постъпка". "Това е едно от онези действия, които не се поддават на разбиране", добави той в отговор на въпрос дали Москва анализира ситуацията.

Засега не е ясно

как катастрофата ще повлияе на перспективите за продължаване на размяната на пленници

"Но отново повтарям, това е процес, който трябва да се провежда в абсолютна тишина", подчерта говорителят на Кремъл.

Той добави, че разследването на катастрофата трябва да приключи, преди екипажът да бъде представен за държавни награди. "Просто си представете: първоначално все пак военните трябва да кажат какво се е случило. Това могат да кажат само нашите военни, това е техен прерогатив", подчерта Песков.

"Засега не е до край ясно, какво се е случило. Едва вчера следователите започнаха да проучват останките от самолета. За какво може да се говори в момента?", заяви още Песков.

В сряда Москва съобщи, че самолетът, свален на 45 километра от украинската граница, е превозвал 65 украински военнопленници, като обвини Украйна за катастрофата, припомня АФП. Общо на борда на самолета е имало 74 души, сред които няма оцелели.