Заедно с Михаил Билалов Яна играе в новия сериал ,,Връзки"

Яна Маринова и Башар Рахал - двама от най-популярните BG актьори, са в страстна прегръдка и танцуват танго. Репетирали са толкова много стъпките, че изглеждат като истински професионални танцьори. Отвсякъде са заобиколени от камери и снимачен екип, защото това всъщност е сцена от най-новия им филм.

Той се казва ,,11-а" и е причината през целия юли - месеца, в който всички отиват на почивка, Яна всеки ден да става сутрин в 5 ч., да се качва на колата си и да отива в Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография. Това е училището, в което се снимат повечето кадри на лентата. В него Яна вече е друг човек - млада жена, бивша състезателка по спортни танци, която иска да има своя зала за танцуване, където да преподава. Междувременно се съгласява да стане учител по български и литература за година по заместване. Преди това обаче хубавата актриса минава през тежък подбор. Първо трябва да покаже, че може да танцува, а после и да застане пред камерата с репликите на героинята си Лина Николова. Яна отдавна тренира салса, а с натрупания опит в успешните сериали ,,Стъклен дом" и ,,Фамилията" не оставя екипа дълго да се колебае, че може да се справи със задачата.

Така на 7 юли - първия снимачен ден, е вече на терен. И толкова бързо влиза в ролята, че младите актьори, които играят учениците във филма, още на втория ден започват

да я питат: ,,Госпожо, може ли да ида до тоалетната", или да се оплакват: ,,Госпожо, извинете, но той ме дърпа за косата."

Несъмнено за ролята на Яна много й помага опитът на нейната собствена майка. ,,Освен че е работила като психолог, втората специалност на майка ми беше български език и литература. Израснала съм, пишейки есета и стихотворения. Много от нещата, които знаех от нея, ми помагаха", обяснява Маринова. Често камерата я снима в класната стая пред учениците, но в сцената трябва да върви музика, без да се чува какво се говори. В тези моменти Яна изненадва младите актьори с различни разкази. ,,Веднъж им разказвах за Йовковата Божура - как мете двора, пък Василчо я замеря с ябълки. Улучва я един път, гривните й се посипват по земята и тя се обръща да му каже: ,,Василчо, не се закачай с мен, аз съм циганка", усмихва се Яна.

Както заглавието подсказва, всъщност сюжетът на ,,11-а" ще се върти около преживяванията в училище. Героинята на Яна ще се сблъска с готините ученици в елитната гимназия, в чиито образи влизат познатата от ,,Столичани в повече" Ралица Паскалева и от ,,Под прикритие" Дария Симеонова. Но конфликтите ще дойдат и от другите учители в историята - като героинята на Бойка Велкова - учителка, която много държи на строгата дисциплина. Ники Сотиров също е учител в тази лека и зареждаща комедия, образът му е ексцентричен и оригинален - като самия него. А къде е мястото на тангото и хип-хопа в цялата история? ,,С Башар играем мъж и жена, които са бивши състезатели по танци, а сценарият разказва за млади хора, които се борят за място под слънцето! Логично е битките от живота да се пренасят на дансинга", казва Яна.

За да се справят перфектно с движенията, и тя, и Башар Рахал се упражняват много. Всеки ден, щом Яна приключи сцените пред камера, веднага тича при Димитър Лазаров, инструктор по танци и дубльор на Башар във филма, или при Пачо, който я готви с хореографията си по хип-хоп.

Между другото точно заради общите сцени на Яна и Башар в ,,11-а" много жълти медии решават да напишат, че двамата са двойка и в живота. Бързо обогатяват лъжите, като преписват псевдоновината, че Яна дори е бременна от Башар. ,,Ние се пошегувахме с това, докато гостувахме в ,,Преди обед" - трябва да си страшно задръстен, за да не усетиш иронията, и чул-недочул да разпространяваш щуротии. Затова давам интервюта само на мислещи хора, а не на пишман журналисти. Те правят смешни хората, които ги четат", казва Яна. ,,Призовавам професионалистите от медийните среди да градят историите си на реални факти, а не на жълти измислици и съм сигурен, че така ще привлекат повече лоялни читатели към изданията си", написа Башар в официално изявление.

Как са се справили двамата актьори и с тангото, и с историята в ,,11-а", зрителите ще видят догодина, когато филмът излезе на екран. Дотогава най-вероятно Яна ще се появи и в друг проект. През лятото тя участва в снимките на първите 6 епизода на сериала ,,Връзки". В него си партнира с Михаил Билалов, Анета Сотирова, Лилия Маравиля. Тук Яна е в съвсем различна роля - на сексолог.

,,На мен сериалът ми напомня ,,Стъклен дом" - в смисъл, че е хитов, модерен. Разликата е, че е комедия с драматични нотки, новият термин ,,драмеди" вариант с пиперливи закачки относно секса. Това е всъщност сериал за секса - за ползата и вредата от него", смее се Яна. ,,Връзки" се прави от ,,Емо вижън" и ТВ7, но все още не се знае кога ще бъде излъчен.

Сега след натовареното лято Маринова се е отдала на почивка. Прекарва я в четене на книги и в грижи за сина си Никола. Той самият вече направи дебюта си като актьор - първо в ,,Хотел ,,България", когато е на 3-4 г., а после и във филма на Ники Илиев ,,Живи легенди". ,,В момента най-важното за него е училището, а и спортът. Ако има възможност за снимки, ще се включва. Това ще е по-скоро като негово хоби, което би могъл да учи само ако пожелае", казва Яна.

Цветелина Шенева