Хората в западната част на щата Ню Йорк се борят с недостиг на храна, лекарства и други стоки от първа необходимост, след като историческа зимна буря блокира пътища и прекъсна електричеството по време на коледните празници, принуждавайки много големи супермаркети и аптеки да затворят. В Бъфало, където загинаха най-малко 18 души, двете най-големи вериги супермаркети са затворени от петък, след като прогнозите предвиждаха да паднат между 30 и 60 см сняг. „Няма отворени магазини. Това е всичко, което можете да вземете“, каза Скот МакКандлес, който живее в Орчард Парк, предградие югоизточно от Бъфало пред NBC. [inner_article post_id='805992'] Заобиколен от сняг в неделя вечерта, МакКендлес изяжда купа канелена зърнена закуска вместо коледна вечеря. На сутринта той е разтревожен, тъй като запасите му от хляб и яйца намаляват, а консервите му останават едва три. Когато пътят пред дома му най-сетне е разчистен в 9 ч. сутринта в понеделник, МакКендлес тръгва да търси отворени супермаркети. „Карах 4-5 км, след това 8 км, но нищо не беше отворено“, каза той. "И се отказах."

В хотел Salvatore’s Garden Place, на 4 км от международното летище Buffalo Niagara, предлагането на храна също е ограничено, тъй като хотелът предлага три хранения на ден за повече от 80 гости.

„Опитваме се да оцелеем, доколкото можем“,

каза Левен Оксмол, рецепционист в хотела, затрупан от сняг от четвъртък. „Храната ни свършва“, добави той, а в сувенирния магазин в хотела всички закуски и напитки са разпродадени. „Наистина е разочароващо. Гостите също губят търпение. Не можем да отидем никъде. Ние сме заровени под снега." Снежната буря, която се случва веднъж в живота и уби най-малко 57 души в цялата страна, включително 27 в окръг Ери в западен Ню Йорк, остави мнозина в тежки затруднения. Отчаяни молби на жителите на Бъфало заляха групи във Facebook, посветени на възстановяването от бурята. Един човек поиска резервни пелени за близнаци, а друг - лекарство за настинка за болно малко дете. [inner_article post_id='724235'] Множество хора направиха спешни заявки за бебешко мляко. „Наистина ни липсваше храна, докато бяхме блокирани в дома си“, пише жител на Бъфало с четири малки деца. „Леко започнах да се паникьосвам, когато погледнах навън и видях, че продължава да вали сняг.“ [caption id="attachment_806158" align="aligncenter" width="740"] Сн.: ЕРА/БГНЕС[/caption] Засега остава неясно кога големите супермаркети в района на Бъфало ще отворят отново. В понеделник снегът продължи да покрива окръг Ери, оставяйки пътищата в много райони непроходими, включително по-голямата част от Бъфало, каза изпълнителният директор на окръга Марк Полонкарц на пресконференция. Около 10 000 души все още са без ток в понеделник следобед, добави кметът Байрън Браун. Полонкарц каза, че се надява някои от предградията да могат да отменят забраните за шофиране във вторник, което ще позволи на някои магазини да възобновят дейността си.