Интензивните валежи, които паднаха в Централна и Северна България снощи, предизвикаха потоп.

В село Скобелево, община Павел баня, реката е преляла, улиците бяха наводнени, скъса се и канализацията. Ситуацията вече е нормализирана след свикване на кризисен щаб. Няма пострадали хора. За кратко част от град Павел баня снощи е останала без електричество, заради гръмотевичната буря в региона.

Спешни действия бяха предприети и в Плевен. Там за 40 минути се изсипаха 38 литра дъжд на квадратен метър. Има десетки наводнени приземни етажи и мазета, стигнало се и до свличане на земна маса. В ниските точки на града закъсаха автомобилите. Почистването на града щвече е започнало. Няма обявено бедствено положение. 

200 са били изстреляните противоградни ракети от площадките в района на Плевен, но градът е бил в окото на бурята. "Най-сериозно пострадала е сградата на Областната управа. Успяхме обаче да я отводним", заяви в ефира на "Здравей, България" областният управител Николай Абрашев. 

По думите му ситуацията е овладяна. "Буквално до 3 часа през нощта съм обикалял областта. Няма жертви, няма големи щети, които да наложат обявяването на бедствено положение", подчерта той.

Директорът на регионална дирекция "Пожарна безопастност и защита на населението" комисар Станислав Атанасов подчерта, че за изминалото денонощие са получени 25 сигнала, свързани с валежната обстановка. "Основната дейност на нашите екипи беше евакуация на попаднали в наводнени автомобили хора и изтеглянето на колите от превърнатите в реки улици. В централната част на града нивото на водата беше 30-40 сантиметра. Отсранявахме и клони и паднали дървета. Имаше дърво, което беше затиснало контактната мрежа на тролеите в града", подчерта той. 

Областният управител подчерта, че още денс ще започне описването на щетите и ще се провери "къде и какво може да се помогне". "Работим в координация с кмета на Плевен", заяви Абрашев. 

"Въпреки че преди месец комисия мина и оцени, че шахтите от каналиацията са проходими - те не са могли да поемат голямото количество вода. Проблем е и че каналзиацията е стара, но нямаме средства, за да я подновим", подчерта и кметът на Плевен Валентин Христов. 

По думите му се работи по премахването на наносите по улциите, за да се освободи движението. "Някои от линиитена тролеите са пренасочени временно до оправянето на проблемните участъци", посочи Христов.