Музеят на холокоста се намира в центъра на Лос Анджелис

Паметна плоча за спасяването на българските евреи ще бъде поставена в центъра на Лос Анджелис пред Музея на холокоста. С благотворителен коледен концерт на 3 декември започва дарителска кампания за набиране на средства за изготвянето на паметния знак. Инициативата е на българското генерално консулство в Лос Анджелис.

Паметната плоча ще бъде монтирана под маслиново дърво пред Музея на холокоста в центъра на Лос Анджелис.

"На нея ще бъде изписано името БЪЛГАРИЯ и тя ще бъде поставена на видно место пред сградата на музея", заяви генералният консул.

Кампанията ще стартира на 3 декември с голям коледен благотворителен концерт, на който изявени български таланти в класическата музика, фолклора и естрадата ще демонстрират умения и съпричастност с каузата.

Поканени са и ще присъстват представители на официални американски институции, на влиятелни еврейски организации, представители на 103-те генерални консулства в Лос Анджелис и много наши сънародници.

Известният холивудски режисьор и продуцент от български произход Тед Кочев ще открие събитието и ще разкаже за проекта си да заснеме игрален филм за спасяването на българските евреи.

Ще бъде изложена експозиция за спасяването на българските евреи, представена от българското общество в града "Пчела".

Програмата на концерта включва изпълнения на оперната певица Мариана Попзлатева, пианиста Георги Славчев, дуо Варимезови, естрадната певица Петя Алекса, Оги Цолов от група "Фактор", групите за народни танци "Хоротропци", "Жарава", Опа Хей", ДЕБА и др.

Всички изпълнители ще участват на доброволни начала.

През 1943 г. е предотвратено депортирането на стотици евреи от България към концлагерите. Председателят на 25-ото народно събрание Димитър Пешев публично протестира срещу подготвяното депортиране на българските евреи за нацистки концлагери. Депортацията е отменена и евреите са пратени в трудови лагери, но не са предадени на нацистите.

През 2013 г. улица във Вашингтон бе наречена на името на  Димитър Пешев заради заслугите му за спасяването на българските евреи през Втората световна война.